Belföld

„Erkölcstelen, etikátlan, felháborító” – fizetéscsökkentéssel büntetik a nem megfelelően teljesítő tanárokat

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 6:31

A szakszervezet szerint a fizetéscsökkentést a sztrájkoló, tiltakozó tanárok megbüntetésére használják majd fel. 

Mégis fizetéscsökkentéssel büntethetik majd a nem megfelelően teljesítő tanárokat – írta a Népszava. A lapnak a Belügyminisztérium elmondta, hogy a tankerületi központoknak 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek.


Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Totyik közölte, hogy „felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak”, és „erkölcstelennek és etikátlannak” nevezte, hogy a kormány felrúgta a megállapodást.


A PSZ elnöke hozzátette, hogy szerinte ez a rendszer „kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, akik a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.


Nyitókép: Híradó

#Belföld#tanár#pedagógus#státusztörvény#iskola#fizetés#bér#fizetéscsökkentés#büntetés#szakszervezet

Címlapról ajánljuk