Belföld

Szobrot állítana a szemkilövétésnek Orbán Viktor legnagyobb rajongója

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 14:45

A Dohány utcai zsinagógához állítanak szobrot Szilágyi Ákos a szemkilövetésről.

Szobrot állítanának a 2006-os október 23-i tüntetésen történt szemkilövetésről Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében – írja a Gulyáságyú Média.

A szobor felállításáért Orbán Viktor egyik legnagyobb hazai rajongója, Szilágyi Ákos kezdett aláírásgyűjtésbe. A férfi arról ismert, hogy állandóan olyan pólókban jelenik meg különböző fideszes rendezvényeken, amelyen Orbán Viktor, illetve Donald Trump szerepel.

Szobrot állítana Orbán legnagyobb rajongója a szemkilövétésnek
Szilágyi Ákos. Fotó: RTL

Az emlékmű látványtervét szintén Szilágyi álmodta meg. Szerinte azt a pillanatot örökítené meg a szobor, amikor a demonstráción egy tüntető szemét gumilövedékkel a rendőrök kilőtték, és a földön fekvő férfihoz egy másik tüntető lehajolt.

Úgy véli, ez többrétegű szimbólum: „mártírium, irgalom, testvériség, elnyomás, szabadság- és igazságvágy, magyar sors”, a szobor pedig „tragédiáján keresztül szimbolizálja a nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot”.

A „műalkotás” helyszíne azért a zsinagóga lenne, mert Szilágyi szerint ott érte találat egy ember szemét, ő látta is, de a Gulyáságyú szerint egy sarokkal arrébb történt, amit bizonyítanak a korabeli felvételek is.

Nyitókép: memento2006.com

#Belföld#szemkilövés#2006#október 23#tüntetés#szobor#szilágyi ákos

Címlapról ajánljuk