Belföld

Az orbáni populista autokráciát kutatta a Corvinusról kirúgott oktató

rtl.hurtl.hu

2024. január 2. 7:17

Ádám Zoltán azt mondta, nem gondolja, hogy tudományos munkájának köze lett volna elbocsátásához.

Az utóbbi években Ádám Zoltánnak, a Corvinus elbocsátott oktatójának több publikációja is megjelent az általa „autokratikus populizmusként” definiált magyarországi rendszerről, a hatalom központosításáról, valamint a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatáról – írta a G7.

Ezeket a szakmai minőségük és fontosságuk alapján gyakran a tudományos kiadványok legfelsőbb negyedébe (Q1-es) rangsorolták társadalomtudományi folyóiratokban.

A Budapesti Corvinus Egyetem tavaly október 24-én azonnali hatállyal elbocsátotta Ádám Zoltánt. Ő volt az az oktató, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, miután egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a tantárgyi követelményeket. 

Az etikai vizsgálatok ugyan először elmarasztalták az egyetem vezetését, de később felmentették a vezetőket, és úgynevezett szabálytalansági eljárást kezdeményezett az etikai vizsgálatokban érintett tárgy oktatásával és számonkérésével kapcsolatban. Végül az eljárás akadályozására hivatkozva kirúgták Ádám Zoltánt.

A döntés ellen a diákok és a professzorok is tiltakoztak.


Ádám Zoltán azt mondta, nem gondolja, hogy tudományos munkájának köze lett volna elbocsátásához. Egyúttal megjegyezte, hogy noha az egyetem korábbi vezetése részéről érzett averziót a kutatási témája iránt, „a jelenlegi vezetés apolitikusan állt az egyetemi tudományos tevékenységhez, megtűrték az ehhez hasonló témákat, sőt jutalmat is kapott egy nemzetközi tudományos együttműködésért”.

Nyitókép: RTL

#Belföld#orbán viktor#ádám zoltán#corvinus#kirúgás#kutatás#populizmus#autokrácia

Címlapról ajánljuk