Belföld

Tiltakozik a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, mert kiradírozták a művészettörténetet az alaptantervből

rtl.hurtl.hu

2023. december 25. 16:10

Arra kérik a döntéshozókat, hogy ne a jéghegy felé fordítsák azt a hajót, amelyen mindannyian utazunk. 

Az állami fenntartású középiskolákban 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, az abból való érettségi lehetősége pedig teljességgel megszűnik Magyarországon, gimnáziumokban és szakgimnáziumokban egyaránt – mint arról beszámoltunk.

A tantárgy megszüntetése ellen az MTA is tiltakozott, de a napokban a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) is kifejezte nemtetszését:

„Magyarországon ezidáig a középiskolákban felvehető tantárgy volt a művészettörténet, amelyből érettségizni is lehetett. Mostantól ezt a tárgyat már nem választhatja senki: sem pontszerző érettségi vizsgatantárgyként, sem puszta érdeklődésből, mert, mondjuk, szereti a képzőművészetet, és szeretne elmélyülni benne anélkül, hogy alkotnia kellene. Ezzel azonban nemcsak a gimnazisták választási lehetőségei szűkülnek” – írják nyilatkozatukban.

Majd így folytatják:

Az ember az egyetlen olyan élőlény a földön, akinek a lét- és fajfenntartáson túl távolabbi céljai is vannak az életben. Ennek köszönhető az emberi kultúra. Ha ezt kezdjük el feladni, és csak a szimpla létfentartásra készítjük fel a következő generációt, saját magunkat zárjuk ki az egyetemes emberi kultúrából. Pedig ennek pont az ellenkezőjére kellene törekednünk.

Mint írják, „a nemzeti identitásunk éppen a kultúránkban, az irodalmunkban, a film- és színházművészetünkben, a vizuális és zenei kultúránkban testesül meg. Ezt védenünk, ápolnunk, fejlesztenünk és tanítanunk kell, különben elsorvad.”

„Kérjük a döntéshozókat, hogy ne a jéghegy felé fordítsák azt a hajót, amelyen mindannyian utazunk. Épp ellenkező irányba kell fordulnunk: nyissuk tágabbra a művészetek oktatását, a film- és színházkultúra befogadását, az irodalom és a vizuális művészetek megismertetését és minél szélesebb körben való elterjesztését” – írja közleményében a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#művészettörténet#alaptanterv#megszüntet#operatőr

Címlapról ajánljuk