Belföld

Fájdalmas búcsúk és nagy visszatérések – a hét videói

rtl.hurtl.hu

2023. december 23. 14:30

Míg Szabó Zsófi és Miller Dávid távozik az RTL Reggeli című műsorától, addig Majka 16 év után ismét az RTL-hez igazol. Nem ő volt az egyetlen visszatérő a héten. Erdogan török elnök idén már másodszorra járt Magyarországon, Orbán Viktor egy rakoncátlan paripát ajándékozott neki. Cserébe egy török gyártású elektromos autót kapott. A miniszterelnök a héten még újságíróknak is válaszolt, de nem ez volt az egyetlen karácsonyi meglepetés. A hét legfontosabb történéseit gyűjtöttük össze videós formában. 

Eltelt egy újabb hét, és bár még éppen, hogy nincs karácsony, eljött az ideje, hogy számot vessünk arról, mi érdekelte az országot az elmúlt napokban. Idézzük fel együtt a hét videóit.

Elnöki ügyek

Elnöki látogatással vette kezdetét karácsony hete: Recep Tayyip Erdogan török elnök idén másodszor járt Budapesten. Hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök. Drága ajándékokat is cseréltek, a török államfő egy lovat, a magyar kormányfő pedig egy török gyártású elektromos autót kapott. Ehhez képest egy pár nappal később a kormány egy kínai autógyárat jelentett be Botka László szegedi polgármesterrel közösen. 

Ajánló: „Az első időszakban érkezni fognak kínai munkavállalók is” – interjú Botka Lászlóval az új kínai autóipari beruházásról

        
Erdogan magyarul köszöntötte a díszőrséget, majd a felek ezután egy kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást is kötöttek, ám a legnagyobb török-magyar nézetkülönbség nem került szóba.


Orbán Viktor nem csak Erdogan elnökkel, hanem újságírókkal is találkozott. Erre évente csak egyszer szakít időt, évközben mindössze az állami rádiónak, vagy kormányközeli weblapoknak és kiadványoknak szokott beszélni. Nagy port kavart, hogy az RTL kérdéseire elmondta, hogy továbbra is használni fogja a „különleges katonai” művelet kifejezést az oroszok által indított háborúra, ami szerinte nem is háború, mert nem volt hadüzenet. Ungváry Krisztián történész később a közösségi oldalán magyarázta el, hogyan lehet mégis háborúzni hadüzenet nélkül.


Persze akadt azért más téma is, amik között olyan is volt, aminek szinte mindenki örült. Átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés jöhet januártól, igaz a tanárok fizetésemelésének elindításához még várnak egy levelet az Európai Bizottságtól. A Pedagógusok Szakszervezeténél attól tartanak, egyenlőtlen lesz a béremelés.


A tanárok ügye mellett a háromgyerekes anyák szja-mentessége is függőben van, a ferihegyi reptér visszavásárlására viszont van pénz. A miniszterelnököt Mészáros Lőrinc jachtjáról és Karsai Dánielről is kérdezték, íme a válaszok:

Rossz hírek karácsony előtt 

A reptér visszavásárlása ugyan nagy segítség a magyar családoknak, a héten akadtak azért rossz hírek is. Ha már családok. Nemcsak az infláció döntött negatív rekordot idén, hanem a születések száma is. A KSH adatai szerint 2,7 százalékkal kevesebb gyerek született az elmúlt egy évben, mint az azt megelőzőben. Az RTL-nek nyilatkozó szociológus szerint egy gyerek hosszú távú befektetés, a kormányzat viszont csak a gyerekszületést támogatja, a nevelést nem.


Maradva a családoknál. Karácsony előtt rossz hírt kaptak azok is, akik jövőre is hideg élelmiszert szerettek volna vásárolni SZÉP-kártyájukkal. A kormány döntött: nem tehetik. A DK szerint a kormány ezzel a döntésével a kispénzűeket veszélyezteti.


Nem indul jól a karácsonyi időszak, azoknak a takarítóknak, akiket az ünnepek előtt rúgtak ki egy gyöngyösi üzemből. A dolgozók azt mondták, múlt héten még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat készítették fel, és most váratlanul bontottak velük szerződést. Vajon a kettő között lehet összefüggés? Kiderül a videóból.


Nélkülözés

Már a kezdés előtt kígyózó sor volt a héten az Ökumenikus Segélyszervezet ételosztásán. Egy hajléktalanokat segítő civil szervezet, a Budapest Bike Maffia pedig 24 órás szendvicskészítő akciót hirdetett. Több száz önkéntes háromezer szendvicset kent meg és csomagolt be, hogy eljusson az ebéd a hajléktalanszállókra és az átmeneti otthonokba. 


Észak-Magyarországon ivóvízből van hiány. Érd, Diósd és Törökbálint egyes részein a legnagyobb gondot a mosdók használata okozza. Az egyik törökbálinti pizzériában például vödörben viszik a vizet a vécébe, hogy a vendégek használni tudják. Hogy mitől alakult ki vízhiány, és megoldódik-e karácsonyra, kiderül a videóból. 

Tragédiák

Szerencsére nem történt nagyobb baj, amikor a hétvégén egy kocsi megcsúszott a jeges úton és a patakba hajtott a III. kerületben Budapesten. A sofőr ugyanis még ki tudott szabadulni. Elmondása szerint, úgy folyt be a víz az autóba, mint a hollywoodi filmekben


Egy 18 éves fiú meghalt, két lány megsérült egy harmadik lány pedig válságos állapotba került, miután rájuk omlott a székelyudvarhelyi kollégium. Csütörtökön igazságügyi szakértők érkeztek az intézményhez, ahová rendőrautóval hozták az eset miatt letartóztatott építési vállalkozót. Az iskola igazgatója szerdán sajtótájékoztatón magyarázta a történteket, csütörtökön azonban – a város polgármesterével együtt – elmenekült a helyi sajtó munkatársai elől. A baleset halálos áldozatától csütörtökön vettek végső búcsút szerettei.


Egészségügy

Nagyon úgy néz ki, ismét lecsapott a covid az országra. Egy budapesti háziorvos csak a hétfői rendelésén több mint tíz koronavírusos beteget szűrt ki. De nem csak ott volt tele a váró, hetente 250 ezer beteg jelentkezik az országban felsőlégúti tünetekkel, ezek nagy részét a covid okozza. 


Lassan ott tartunk, hogy a covid a jobbik eset. Az RTL megnézte a legfrissebb hivatalos műtéti várólistákat. Szombathelyen például csaknem két évet kell várni csípőprotézis-műtétre. Jelenleg több mint 48 ezer beteg várakozik műtéti beavatkozásra, és a számuk egyre nő. Magyarország jóval kevesebbet költ egészségügyre, mint más EU-tagállamok. 


Mindjárt karácsony!

A Cápák között befektetői bármit megkaphatnának karácsonyra, ők mégis pénzben nem kifejezhető, megfizethetetlen dolgokra vágynak. Erről beszéltek őszintén a Fókusz stábjának.


Aki az ünnepi időszakban bekapcsolta már a tévéjét, vagy megnézett egy videót az interneten, az feltehetően találkozott Bodrogi Gyula és Szilágyi Tibor reklámjával. De mit csinál Bodrogi az ünnepek alatt? Egyáltalán nem tétlenkedik, az unokájával, Enikővel ünnepel, aki egy karácsonyi dallal is meglepte családját és követőit.

Celebek élete

Fogadjunk, hogy mindig is érdekelte, hogyan nézett ki Árpa Attila fiatalon. Nos, a Fókusz stábja feltúrta az RTL archívumát, hogy kiderüljön: Árpa volt már fülbevalós fenegyerek, középkorú ügyvéd, hátborzongató játékmester és nemrég a ringben is kipróbálhatta magát. De vajon melyik az igazi arca? 


A Sztárbox másik versenyzője Megyeri Csilla a Reggeliben mesélt nem mindennapi kalandjáról. Az autóját ugyanis szervízbe kellett vinnie, ezért kénytelen volt metróra szállni. Mást mesélt erről, mint amire elsőként most gondol, ha nem hiszi, nézze meg a lenti videót. 

Fájdalmas búcsúk és nagy visszatérések

„Te menőbb vagy, mert nem sírsz!” – ezt mondta Szabó Zsófi Miller Dávidnak pénteken az utolsó közös adásukban. Szabó Zsófi öt év után köszönt el a Reggelitől. Miller Dávid is elhagyja a csapatot, ő négy évig vezette az RTL népszerű, reggeli műsorát. 


ValóVilág, Heti Hetes, szemétszállító társaság – nézegessen nagyon régen látott felvételek Majkáról.

Megdöbbentő vallomások az Éden Hotelben 

Ezen a héten sem unatkoztak az Éden Hotel rajongói: Szani szakítani akart Arnival. Miután megtudta Kendytől, hogy Arni csókolózott Zsófival az esti buliban, egyből fellobbant benne a féltékenység. „Anyádat nézd hülyének!” – fakadt ki Arnira.


Míg Szani nem kedveli, addig Lovi barátjaként néz Arnira. Az Éden Hotel ötödik párválasztó ceremóniáján, Nelli kezébe került a fiúk sorsa. A triumvirátus így végleg felbomlott, Lovi pedig zokogva ölelte magához Arnit a búcsú pillanatában.


Lovi kiesése után őszintén beszélt az rtl.hu-nak arról, hogy bosszúból csinált volna meg mindenkit az Éden Hotelben. Lovi több mint 12 kilót adott le, mielőtt a valóságshowba érkezett, ahova főként azért jelentkezett, hogy bosszút álljon az exén. 

 

A város királynői

A város királynőinek napjai sem teltek vita nélkül a héten: Laura hidegnek érezte Zsuzsi békejobbját, mikor felhívta, hogy beszéljék meg nézeteltérésüket. Hamar forróvá vált viszont a hangulat, amikor találkoztak és kitették az asztalra sérelmeiket: az indulatok úrrá lettek a két üzletasszonyon. 


Zsuzsi Laura után Paulinával is összetűzésbe került a bécsi vásárban, amire senki sem számított. Végül Paulina hagyta el a küzdőteret. 


Zsuzsa barátnője divatbemutatóját sem tűrte szótlanul, epés megjegyzéseket tett a modellekre.

#Belföld#majka#szabó zsófi#erdogan#miller dávid#orbán viktor#ma#hét videói

Címlapról ajánljuk