Belföld

Orbán Viktor: A futballban követtem el a legnagyobb hibát

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 10:54

A miniszterelnök beszélt a budapesti olimpia lehetőségéről, az utánpótlás átalakításáról, valamint arról is, hogy aggódik a párizsi olimpia miatt. 

A magyar futball talpra állásában egyetlen pillanatig sem kételkedtem. Az egymillió munkahely felől időnként elbizonytalanodtam, de a futball terén sosem. Mégis a futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett. Kishitűek voltunk, és ez hiba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kedven lapjának, a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Az interjúból kiderült, hogy:

  • nem várja el a labdarúgó-válogatottól a továbbjutást. „Ez egy nyílt csoport. Itt bármi megtörténhet. És az, hogy diadalittasan továbbjutunk, vagy lógó orral kell eljönnünk, egy vagy két mozdulaton is múlhat”. (…) „Ez egy olyan csoport, amiben istenítélet lesz. Három emlékezetes meccset szeretnék látni”. 
  • Szerinte „ha a magyar futballt egyszer hivatalosan eltemetnék, akkor is biztosak lehetnénk abban, hogy fel fog támadni. Láttam, tudom, hogy a futball mire képes, és milyen teljesítményt hoz ki a magyarokból. Akárcsak Vlagyimir Iljics, a magyar futball élt, él és élni fog”.
  • „Kínban fogant komcsi magyarázkodásnak” tartja, hogy a magyar foci nem azért lett jobb, mert megindultak a fejlesztések. „A dolgok egy országban általában együtt mozognak jó vagy rossz irányba. (...) Fölfelé indultunk. Nemcsak a magyar gazdaságról beszélek, hanem a kultúráról, a művészetről, a tudományról is”.
  • Az utánpótlásképzést átalakítják, a teljesítményt helyezik majd a középpontba. Ahhoz mérik majd a támogatást, hogy egy intézményből hány játékos játszik a felnőttcsapatban vagy a válogatottban.
  • Szerinte már vannak olyan meccsek, amelyeken komoly európai csapatokat nem azért verünk meg, mert bravúrt hajtunk végre, hanem mert nekünk vannak a jobb játékosaink. 
  • Aggódik a párizsi olimpia miatt. „Nem szokásom, de nyugtalanít egy érzés. Nem látom, mit tud a kajak-kenu, és nem látom, mit tud az úszás. Pedig ennek a két szakágnak a teljesítménye döntő befolyással van az olimpiai érmeink számára”.
  • A budapesti olimpia ellenzőivel szemben szerinte Magyarország nem volt elég immunis. „Nem kívánták őket a pokolba, és nem küldték el őket melegebb éghajlatra, inkább az emberek jó része is úgy volt vele, hogy hát igen, lehet, hogy ebben az ódzkodásban azért van valami... És ezt lovagolták meg a kishitűség vámszedői, azok, akik kismagyarokat akarnak csinálni a nagymagyarokból. Tudomásul kellett venni, ezért nem álltunk bele, én magam sem álltam bele ebbe a harcba. Így nem lehet olimpiát rendezni. Olimpiát akkor lehet rendezni, ha a nagy többség úgy érzi, eljött a pillanat”. 
  • Hosszú Katinka kap támogatást annak érdekében, hogy úszóakadémiát hozzon létre.
  • „Megmentettük a Nemzeti Sport nyomtatott változatát, mert hiába agonizálnak világszerte a hagyományos lapok, magyar sport nincs Nemzeti Sport nélkül, ezt mindenki tudja, aki velem egykorú. A sportnapilap a magyar sport számára olyan, mint az országnak a korona, ha elvész a korona, oda az ország”. 

Orbán Viktor a kormányinfón arról beszélt: a Ferihegyi reptér visszavásárlására van pénz, azt mondta, az üzlet bejelentése napok kérdése. Itt többet is megtudhat:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#orbán viktor#interjú#Nemzeti Sport#olimpia#labdarúgás

Címlapról ajánljuk