Belföld

Meghalt Dózsa László

rtl.hurtl.hu

2023. december 18. 10:11

Számos filmszerep és egy '56-os plakátbotrány fűződik a nevéhez.

„Elhunyt Dózsa László színész, az Újpest Színház korábbi művészeti vezetője és főrendezője, Újpestért díjas, Budapest díszpolgára. A család most közölte velem a szomorú hírt. Osztozom gyászukban, ezúton is őszinte részvétemet fejezem ki irányukba! Dózsa Lászlót Újpest Önkormányzata saját halottjának tekinti”  – írja Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere.


Mint arról beszámoltunk, Dózsa László 2016 októberében egy 1956-os falfestmény kapcsán keveredett botrányba. A hatalmas plakát egy 56-os pesti srácot ábrázolt, a kép mellé azt írták, hogy ő Dózsa László, aki 1942-ben született. A képen szereplő pesti srác azonban Pruck Pál volt. Ezt az 1956-os Intézet  vizsgálata is megállapította. Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa Dózsát arra biztatta, hogy küzdjön az igazáért. A kormánybiztos nem fogadta el a vizsgálat eredményét.


Nyitókép: A díszpolgári címmel kitüntetett Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó és Dózsa László színművész, rendező gratulál egymásnak a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

#Belföld#dózsa lászló#meghalt#1956#botrány#schmidt mária

Címlapról ajánljuk