Belföld

Lázár János: Indul a kastély-örökbefogadási program, profitot csinálhatnak a nagy cégek a műemlékekből

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 16:48

Az OTP, a Mol és a Richter is fogadhat örökbe kastélyt.

Kastély-örökbefogadási programot indít a kormány, jelentette be Lázár János az MTI szerint. Ennek az lesz a lényege, hogy „nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe” – mondta.

Szerinte ennek a programnak kettős célja van. Egyrészről az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy „nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére” biztosít a kormány lehetőséget.

Hozzátette: „Ezeket a magyar, általunk is sikeressé tett vállalatokat arra biztatjuk, hogy a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek, hanem a köz javára vállaljanak felelősséget ezen régi épületek sorsát illetően. Ez tulajdonképpen a Nemzeti Kastély és Várprogram folytatása”.

Lázár ezt a bejelentést Keszthelyen tette, ahol a Fenékpuszta majorság mintegy hárommilliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását, ennek része lesz az örökbefogadási program is.

Nyitókép: MTI / Katona Tibor

#Belföld#kastély#örökbefogadás#kormány#keszthely#lázár jános

Címlapról ajánljuk