Belföld

Ez a kormány válasza arra, hogy miért csak fideszes önkormányzatok vehetnek fel hitelt

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 8:27

Íme a magyarázat.

Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget

közölte a Belügyminisztérium az ATV kérdésére, amelyet azért tettek fel, mert egy csütörtökön megjelenő kormányhatározatból az olvasható ki, hogy csak olyan önkormányzatok vehetnek fel hitelt, amely fideszes vezetésűek.

Az említett határozatban felsorolták, hogy a kormány mely önkormányzatok hitelfelvételi kérelmét támogatta, és melyeket utasították el. A 2011-es adósságrendezés óta kizárólag a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt az önkormányzatok.

A következő önkormányzatok kérelmeit utasították el:

  • Budapest
  • Gödöllő
  • Dunaújváros
  • Miskolc

Ezzel szemben megkapta az engedélyt Békéscsaba, Szolnok, Sopron és Szarvas. Az is kiderült, hogy a fideszes Debrecen 13 milliárd forintot vehetett fel, a jóval több pénzből működő Budapest 16,5 milliárdos hitelkérelmét ugyanakkor elutasították.

A Belügyminisztérium az ATV-vel közölte, hogy „a kormány minden esetben a beadott kérelmek alapján hozza a döntést, és célja, hogy az önkormányzatok működőképességét fenntartsa, az eladósodásukat megakadályozza”.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő (b) érkezik a közmédia óbudai székházába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. december 1-jén. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Belföld#fidesz#hitel#önkormányzat#pénz#fideszes

Címlapról ajánljuk