Belföld

Furcsa kérdőívet kaptak a szülők a Krétában, mégis korlátoznák az iskolai mobilhasználatot?

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 14:15

Bár korábban Pintér Sándor tárcája azt állította, nem készülnek az iskolai mobilozás központi tiltására, valami mégis mocorog az ügyben, a szülőket is megkérdezték. A tanárok mobilhasználatáról is. 

Esetenként a pedagógusok magáncélra használnak mobiltelefont a tanórán, illetve gyermekfelügyelet alkalmával. Mi erről a véleménye?

– egyebek mellett ez a kérdés is szerepel abban a kérdőívben, amelyet az rtl.hu egyik olvasója a Kréta rendszeren keresztül kapott meg. A mobiltelefonok témája más kérdésben is felmerül:

A tanulók iskolai mobiltelefon-használatát az iskolai házirend szabályozza. Mi a véleménye a tanulók iskolai mobiltelefon-használatáról?

kréta felmérés drog telefonhasználat pintér sándor
Fotó: rtl.hu

Múlt hét kedden Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője az Országgyűlés Népjóléti bizottsága előtt arról beszélt, hogy egy olyan tervezeten dolgoznak, amely szabályozná a mobiltelefonok iskolai használatát. A köznevelés irányítása és igazgatása ugyanakkor a Belügyminisztériumhoz tartozik, Pintér Sándor tárcája azonban azt közölte, hogy hogy „a mobiltelefonok osztálytermi használatának kérdésköre nincs központilag szabályozva”, és ezt nem is tervezik, az intézmények saját házirendjükben dönthetnek a digitális eszközök tanórai és tanórán kívüli használatáról. Úgy tűnik, valamiért mégis firtatják ezt a kérdéskört.

A mostani kérdőívben a pedagógustiltakozások is előkerülnek:

Egyetért azzal, hogy a jogszabályban meg nem engedett munkamegtagadásban részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják? 

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy bár megérkezik a pénz az Európai Uniótól, a tanárok csak 10 százalékos béremelést kapnak. Az Európai Bizottság jóváhagyta 10,2 milliárd euró, vagyis 3900 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetését, így elvileg meglett a tanárbéremelés fedezete. Gulyás Gergely miniszter azt mondta, ha megérkezik a támogatás, a pedagógusok átlagosan akár bruttó 700 ezer forintot is kereshetnek januártól. A Belügyminisztérium azonban azt írta Híradónknak: egyelőre csak a 10 százalékos emelés a biztos. Gulyás most azt mondta az RTL-nek, a kormány jövő heti ülésén dönt a kérdésben, így a béremelés mértékéről is.


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#mobiltelefon#iskola#tanár#mobil#kréta#kérdőív

Címlapról ajánljuk