Belföld

Szerdán Orbán Viktor is felszólal a parlamenti vitában Ukrajnáról

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 10:48

A kárpátaljai magyarok azt kérték, hogy ne blokkolja Ukrajna csatlakozását, várhatóan mégis ez ellen érvel majd.

kOrbán Viktor miniszterelnök az Ukrajnáról szóló határozati javaslat parlamenti vitájában fejti ki álláspontját arról, hogy mit gondol Kijev uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről – közölte Havasi Bertalan az atv.hu megkeresésére. 

A miniszterelnök sajtófőnökét azt követően kereste meg a portál, hogy a kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak, és azt kérték: támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyílt levelében egyebek mellett azt írta: „Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat jelentősen tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi”.

Az Ukrajnáról szóló határozati javaslat parlamenti vitáját holnap kezdi az Országgyűlés, de nem lesz róla zárószavazás. 

A dokumentum szövege szerinte, Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának pedig objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia. A javaslat szerint az Európai Bizottság terve Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről „előkészítetlen és következetlen, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre”.

Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#európai unió#ukrajna#parlament#vita

Címlapról ajánljuk