Belföld

Növényi Norbert: Képesek lettek volna megcsonkítani az apámat csak azért, hogy ne utazzon ki

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 5:35

Az egykori olimpiai bajnok birkózó megdöbbentő családi történetet osztott meg.

„Generációk óta hozza a családom a dicsőséget ennek az országnak. Az, hogy mennyire becsülték meg, már más kérdés… Apám ugyanezt kapta annak idején. Háromszor fordult elő, hogy nem vitték ki az olimpiára. 1948-ban azt mondták, túl fiatal. '52-ben nem adott át valami tiszteletdíjat, amit a Szovjetunióban nyertek. Végül odaadta, de két évre eltiltották” – mesélte Növényi Norbert a Dr. Milesz News 24 Channelen, a beszélgetést a Blikk szemlézte.

A lap emlékeztet rá: tizenhárom évvel ezelőtt Növényit adócsalással vádolták meg, és mint írják, az egykori olimpiai bajnok birkózó a „szégyent azóta sem tudta lemosni magáról”. A botrány kirobbanása óta az olimpiai járulékát is megvonták.

2019-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte adócsalás miatt Növényi Norbertet a Fővárosi Ítélőtábla, a vádirat szerint a cégcsoport, amellyel a korábbi olimpiai bajnok birkózó kapcsolatban állt, 1,5 milliárd forintos adócsalást követett el. Növényi tagadta az ellene felhozott vádakat, azt mondta, semmi köze sem volt a pénzügyekhez, ő csupán a reklámarca volt a vállalkozásnak. A hatóság ezt azonban nem tartotta életszerűnek, írta a hvg.hu.

Növényi így folytatta az apjáról, idősebb Növényi Norbertről szóló történetet: 

Aztán '56-ban, két nappal a kiutazás előtt egy orvosi vizsgálaton megállapították, érszűkülete van, és lehet, hogy amputálni kell valamelyik végtagját. Persze semmi baja nem volt, de képesek lettek volna megcsonkítani az apámat csak azért, hogy ne utazzon ki.

Növényi apja ifjúsági magyar bajnok ökölvívó, örökös magyar bajnok birkózó, kétszeres főiskolai vb-ezüstérmes és az 1952-es tokiói világbajnokság negyedik helyezettje szabadfogásban.

„Amikor apám kijelentette, hogy profi pankrátornak áll, azonnal kirúgták a munkahelyéről. Ő addig a Vágóhídon volt a húsfinomító fővezetője, de sosem volt gond a munkájával. Egy évig járta Nyugat-Európát pankrátorként, de ott sem volt szerencséje. 

Gyalog jött haza Bécsből, mert a menedzsere lelépett a pénzével

 – mesélte Növényi. Az egykori birkózó elmondta, hogy a fia „tizedik éve Londonban él” és „Magic Norbert néven bunyózik”.

2005-ben a Sztárbox-gálán Növényi Norbert, aki egyébként kick boxban is versenyzett, valamint Fazekas Róbert, Európa-bajnok diszkoszvető nehézsúlyban csapott össze. A mérkőzést egyhangú pontozással Növényi Norbert nyerte. 


Hozzászólna? 

Nyitókép: RTL

#Belföld#növényi norbert#birkózó#olimpia#adócsalás#bunyó#ötvenes évek#Rákosi-rendszer#Sport#kivándorlás

Címlapról ajánljuk