Belföld

Jövőre akár már online is lehet időpontot foglalni az egészségügyben

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 15:57

Hamarosan érkezik az e-beutaló és az időpontmódosítási funkció is.

Akkor lesz működőképes az egészségügyi ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Digital Health Summit konferencián szerdán, Budapesten. Az elhangzottakról az MTI tudósított.

Takács Péter a kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzések közé sorolta a telemedicina és a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztését, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetését.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről (EESZT) azt mondta, a rendszer kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket. A felhő fejlesztési irányai között jelölte meg a strukturáltság növelését, a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszköz-adatok rögzítését. Ide sorolta továbbá az időpontfoglalás, az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését.

Utóbbi kapcsán Takács Péter elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet. 

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpontmódosítást is lehetővé váljon a lakosság számára is 

– tette hozzá.

Takács Péter úgy fogalmazott, az e-beutaló és időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is „nagyobb dobás lesz”. A rendszer üzemeltetését elkezdték, és egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be. Oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátónál kötelező legyen az időpontfoglaló rendszert használni – ismertette.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#időpontfoglalás#egészségügy#online#mesterséges intelligencia#takács péter

Címlapról ajánljuk