Belföld

Gulyás Gergely: A sajtót nem érinti a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 18:43

„Nincs ilyen” hatása a miniszter szerint.

„Nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot, így nem látom, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat bármilyen veszélyt jelentene a sajtóra” – mondta Gulyás Gergely a parlamentben a HVG kérdésére.

A lap azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy a hogy a törvényjavaslatnak milyen sajtót érintő hatása van, mire Gulyás azt válaszolta: „nincs ilyen”. A törvény szövegéből kiindulva a sajtót technikailag annyiban érintheti, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvileg vizsgálhatja finanszírozásuk részleteit.

Varga Judit viszont korábban arról beszélt: „Határainkon belül pedig az idegen érdekek kiszolgálóit kell rendre visszavernünk, akik nagy, nemzetközi NGO-hálózat által, guruló dollárok segítségével vagy éppen a fősodratú, progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést”.

Korábban arról írtunk: a törvénytervezetet az Európa Tanács emberi jogi biztosa is elítélte. Az RTL Híradó nemrég arról tudósított: az oroszokkal és a kínaiakkal kötött üzletek miatt a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordulna a Párbeszéd, a Fidesz szerint viszont az ellenzéki pártnak a náluk landoló külföldi támogatásokkal kellene foglalkoznia.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#szuverenitásvédelmi törvény#sajtó#gulyás gergely#parlament#varga judit

Címlapról ajánljuk