Belföld

Rekordot ért el a kórházak adóssága

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 15:05

Október végére elérte a 125 milliárd forintot a magyar kórházak adóssága a legfrissebb adatok szerint. Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára állítja, december végére a tartozásállomány a 135 milliárd forintot is meghaladhatja.

Soha nem volt még ekkora adóssága a kórházaknak október végén, mint most. A legfrissebb adatok szerint a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés – írja az Economx.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a lapnak azt mondta: egy hónap leforgása alatt 15 milliárddal nőtt az intézmények kintlévősége, ami rosszabb, mint amire számítottak az orvostechnikai beszállítók.

December végére a kórházi tartozások összege meghaladhatja a 135 milliárd forintot is.

A gazdasági portál szerint a durva emelkedés hátterében az állhat, hogy az év végére számítanak a kórházak az adósságrendezése, ez már a Magyar Közlönyben is megjelent. Mint írják, e szerint 90 milliárd forint összegben kórházkonszolidáció keretében rendezik az intézmények adósságát a költségvetésből.

Ilyenkor a kórházak gyűjtögetik a számláikat. (…) Bár a tényleges adósságszerkezetet nem ismerik, de az OSZ tagvállalataira jutó adósságrendezés a számításaik szerint nem fogja elérni az 50 milliárd forintot sem, azaz legalább 30 milliárd forint kifizetetlen számlával maradnak adósok az eszközbeszállítóknak az intézmények

– fogalmazott a lapnak Rásky.

Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje körül rendszeresen már nem fizet a beszállítóknak, gyűjtögeti az adósságot. A Magyar Államkincstár (MÁK) október végi adatai szerint a kórházak adóssága 95,5 milliárd forint volt a szeptember végi 82,5 milliárdhoz képest, vagyis 13 milliárddal nőtt a kórházak adóssága (az adatokban nincsenek benne a modellváltó orvosegyetemek).

Az egyetemi klinikák tartozása október végén a következőképpen alakult:

  • Semmelweis Egyetem: 1,196 milliárd forint;
  • Debreceni Egyetem: 11,205 milliárd forint;
  • Szegedi Tudományegyetem: 7,337 milliárd forint;
  • Pécsi Tudományegyetem: 7,612 milliárd forint;

Az OSZ főtitkára szerint ha a kormány el akarja kerülni, hogy az éves tartozásállomány a korábbi 45-50 milliárd helyett 90-100 milliárd legyen, akkor az év végén maradt 40-50 milliárd forint nagy részét 2024 első három hónapjában rendezni kellene. 

Idén várhatóan csak az állami kórházak adósságát fizeti ki a kormány – ezt mondta az RTL Híradó kérdésére november elején Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#kórházak#kórházi adósságok#rekord#orvostechnikai szövetség#tartozások

Címlapról ajánljuk