Belföld

Beperelte a Corvinust a kirúgott oktató, aki szerint kivételeztek egy befolyásos család gyerekével

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 7:53

Az Ádám Zoltánt védő TASZ szerint az egyetem mondvacsinált okokra alapozta az azonnali felmondást.

Munkaügyi pert indított a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben az intézmény volt docense, Ádám Zoltán, akit azután rúgtak ki, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezett, mert az egyik diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthetett egy tárgyat. Ezt megelőzően a diák gazdag, befolyásos szülei az egyetem vezetésénél panaszkodtak arra, hogy Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyereküket a tárgyból, amelyből nem teljesítette az előírt követelményeket.


A közgazdász jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai úgy látják, hogy az azonnali hatályú felmondás nem volt megalapozott, mert azt csak súlyos jogsértések esetén szabadna alkalmazni, az pedig, ami miatt Ádám Zoltánt kirúgták, nem tartozik ebbe a kategóriába – írta a Telex

A portál emlékeztetett, hogy az Ádám Zoltán bejelentése alapján indított etikai vizsgálatban másodfokon felmentették az egyetem rektorát és a Corvinus két dékánját, mondván, nem volt egyértelműen megállapítható, hogy szándékosan kivételeztek. Az egyetem vezetése ugyanakkor szabálytalansági eljárást is kezdeményezett, hogy kiderüljön, történtek-e nem etikai vétségnek minősülő szabálytalanságok, és emaileket kértek be Ádám Zoltántól, aki jelezte, hogy ezt az eljárást alibi vizsgálatnak tartja, amelynek az a célja, hogy szétkenje a felelősséget ahelyett, hogy az egyetem szembenézne a feltárt, súlyos visszaélésekkel. 

Ezt követően október 24-én azonnali hatállyal menesztették az oktatót, mondván, hátráltatta az eljárást, és elfogadhatatlan hangnemben beszélt munkáltatójával.

A TASZ szerint arra hivatkozva, hogy valaki provokatív stílusban beszél a főnökeivel vagy hátráltat egy belső vizsgálatot, fegyelmi vagy etikai eljárást lehet indítani, de egy olyan súlyos munkaügyi lépést, mint az azonnali hatályú felmondás, ez nem alapozhat meg. Ráadásul a kirúgott docens kérte a kancellárt – aki egyébként munkajogi szempontból nem utasíthat semmire egy egyetemi oktatót –, hogy jelölje meg, pontosan milyen emaileket hiányol.

A jogászok szerint az egyetem mondvacsinált okokra alapozta az azonnali felmondást, a valódi ok az volt, hogy Ádám Zoltán kellemetlen helyzetbe hozta az egyetem vezetését az etikai vizsgálat kezdeményezésével. A perben az oktató munkaviszonyba visszahelyezését kérik, a felmondás miatt elmaradt bére és sérelemdíj fizetése mellett.

Mint arról a Híradóban beszámoltunk, a Corvinus hallgatói demonstráción követelték, hogy az egyetem hozza nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos jegyzőkönyveket.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#budapesti corvinus egyetem#ádám zoltán#kirúgás#kivételezés#tasz

Címlapról ajánljuk