Belföld

Karikó: négyes átlagú tanuló voltam, miközben a fél osztály kitűnő volt

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 14:32

Karikó Katalin szerint a tehetség kevésbé számít, akinek vannak álmai, elszántsága és kitartása, az sikeres lehet.

„Négyes átlagom volt, miközben a fél osztály kitűnő volt. Még beszélgetésből is négyest kaptam. Mondta anyukám, hogy sokat beszélek, ötöst kellett volna kapnom” – mondta Karikó Katalin az általános iskolai élményeiről a Telex cikke szerint. A Nobel-díjas biokémikus online beszélgetett diákokkal a Mathias Corvinum Collegium és a Szegedi Tudományegyetem közös kerekasztal-beszélgetésén szerdán délután.

Karikó arról is beszélt, hogy a tehetség kevésbé számít, akinek vannak álmai, elszántsága és kitartása, az sikeres lehet. „Persze nem mindegy, hogy a sikert abban méri valaki, hogy hány nyelvre fordítják le a Wikipédia-oldalát, vagy abban, hogy hányszor tud felkelni a kudarcok után” – mondta.

A saját gyerekkoráról elmondta, hogy olyan dolgok kezdték el érdekelni, hogy miért lesz ősszel vörös a falevél, vagy miért van sárga színe a vizeletnek attól függetlenül, hogy kólát vagy tejet iszunk. Úgy véli, ez a világra való rácsodálkozás nem változott, a mostani diákokkal találkozva is azt tapasztalta, hogy „a tudni akarás benne van a fiatalokban”.

Felnőttkorban is érdeklődőek az emberek, de nem tudományos szinten – mondta, majd hozzátette, szerinte az emberek csak akkor keresnek rá dolgokra, ha az közvetlenül érinti őket, például a saját betegségük esetében.

Karikó már korábban is beszélt a gyerekkoráról, itt azt hozta fel, tanárai milyen sorsdöntő hatással voltak rá:


Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#karikó katalin#iskola#tanulás#szeged#előadás#nobel-díj

Címlapról ajánljuk