Belföld

Telex: A kormány nem enged a Fertő tavi beruházás ügyében, inkább megszegik a saját ígéretüket

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 12:34

Hiába nyert pert a Greenpeace, gigatendert írtak ki ismét a Fertő tóra.

A Telex cikke szerint a magyar állam a Fertő tavi beruházás ügyében nem hajlandó kötélnek állni. Az állam már két pert vesztett el a Fertő tó barátai és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében. Néhány hete emiatt csökkentett tartalmú beruházásra írtak ki közbeszerzést.

A lap soproni tudósítója szerint most mégis az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.

Úgy gondoltam, fellélegezhetünk és tiszta lappal indíthatjuk az együttműködésünket az állami szervekkel annak érdekében, hogy egy valódi rekonstrukció történjen a Fertőnél, ami a tervezett Nemzeti Természethelyreállítási Stratégiának is megfelel. Hát tévedtem, tévedtünk

– idézi a lap a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége a szervezet szakértőjét és elnökét, Kun Zoltánt, aki saját bevallása szerint nehezen, és rendkívül csalódottan követi az eseményeket.

A lap emlékeztet, hogy a világörökségi Fertő táj területén tervezett kiemelt óriásberuházást 2022 nyarán a kormányzati spórolás jegyében felfüggesztették, a projektet menedzselő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.-t 2022 végén megszüntették.

A Fertő tavi fejlesztés feladata az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, Lázár János alá került, aki azóta többször is járt a fertőrákosi öbölben, és azt nyilatkozta, hogy a leállított beruházás helyett sokkal kisebb léptékű új terveket készítenek.

A Greenpeace megtámadta a beruházásra kiadott engedélyt a bíróságon. A pert megnyerték, a törvényszék az állami kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte. Úgy látszik, ez sem akadályozta meg a minisztériumot abban, hogy kiírja az új közbeszerzést a projektre.

„A tender két részből állt, az egyik tulajdonképpen a régi strand területe és annak rendbetétele, a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, a vitorlásklub, a belső út és parkoló, valamint a közművek, a terület- és környezetrendezés, illetve az ökocentrum kialakítása, ami elsősorban tájépítészet. De a tender része egy a Fertő part mesterterve is. Ebben már, igaz, máshol, de ott a szálloda. Apartmanházak helyett egy úszó falut, valamint kempinget, szaunaházat, bungalókat is, a korábbi ötféle szálláshely helyett hatfélét terveznek, a korábbinál kicsit visszafogottabb formában” – olvasható a lap cikkében.

Nem is hiszem el, ha nem a saját szememmel látom, hogy a napokban a kormányhivatal újra kiadta a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét változatlan tartalmú beruházásra

– mondja Kun, aki megjegyzi, hogy a kormány az UNESCO-missziónak ígéretet tett, hogy átgondolják a terveket. Hozzáteszi: Nem tartották a szavukat, a most kiadott engedély az eredeti gigaberuházásra vonatkozik.

A Fertő tavi építkezéssel az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

#Belföld#fertő tó#beruházás#ellentmondás#ígéret#kormány

Címlapról ajánljuk