Belföld

Menesztette elődje legfontosabb testőrét Novák Katalin

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 20:55

Annak idején a Direkt36 derítette ki, hogy a testőrt is megfigyelhették a Pegasus kémszoftver segítségével.

Február 10-ei hatállyal megszünteti Pomozi Sándor rendőr dandártábornok hivatásos szolgálati jogviszonyát Novák Katalin. A köztársasági elnök október 18-i határozatát péntek este tették közzé a Magyar Közlönyben, miután Pintér Sándor belügyminiszter is ellenjegyezte – vette észre a Telex

A határozatban hivatkozott jogszabály szerint Pomozi szolgálati jogviszonya átszervezés miatt szűnt meg, miután a számára felajánlott, a végzettségének és képzettségének megfelelő más szolgálati beosztást nem fogadta el.

Pomozi Sándor Áder János volt köztársasági elnök legközelebbi testőre volt, ő hozta létre és irányította az Elnöki Őrséget. 

A Direkt36 tárta fel, hogy Pomozit és egy közeli munkatársát is megcélozták az izraeli Pegasus kémszoftverrel 2019-ben, amikor még Áder volt hivatalban.

Pomozi rendelkezett a legrészletesebb információval a köztársasági elnök és családja összes programjáról és találkozójáról, köztük a magánjellegű tevékenységeikről és külföldi utazásaikról. Nála futott össze ugyanis a köztársasági elnök és családja személyi védelmével kapcsolatos összes információ.

A Telex felidézi, hogy tíz évvel ezelőtt egy szakértő arról beszélt a Borsnak, hogy „Pomozit az ország legjobb személyvédelmi specialistájának tartják. Legendák keringenek róla a rendőrségen”. Amikor Novák Katalin 2022. májusában hivatalba lépett, a köztársasági elnök védelmét visszavette a TEK az Elnöki Őrségtől.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#áder jános#novák katalin#testőr#elnöki testőrség#pomozi sándor#tek#Pegazus#pegasus

Címlapról ajánljuk