Belföld

Itt a lista: ezekben az iskolákban tanulnak honvédelmet a magyar diákok

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 15:51

Több mint nyolcszáz diák tanul honvédelmet a középiskolákban. Kiderült, melyik az a hat intézmény, ahol szeptember eleje óta egyenruhás katonák tanítják a honvédelmet.  

824 diák tanul Magyarországon honvédelmet a középiskolákban szeptember eleje óta – közölte a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Honvédelmi Minisztérium.

Mint arról mi is beszámoltunk, idén szeptemberben hat középiskolában, heti egy tanórában indult el a honvédelem tantárgy próbaoktatása a 9. és a 11. évfolyamokon. Az intézményeket a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével választották ki, a képzés célja pedig, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

A diákok többek közt elsősegélynyújtást, térkép- és tereptani ismereteket, lőelméletet és Magyarország katonai múltját is megismerhetik, külön tankönyvből tanulnak. Az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzésben is részesülnek, a kiválasztott katona-oktatók pedig egyenruhában tartják meg az órákat a résztvevő intézményekben.

A lapnak a tárca elküldte annak a hat intézménynek a nevét, ahol a tanév kezdete óta tanulják a diákok a honvédelmet. A válasz szerint a következő intézmények vesznek részt a honvédelem tantárgy oktatásában:

  • Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium Pomáz),
  • Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola,
  • Diósgyőri Gimnázium,
  • Váci SZC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola,
  • Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum,
  • Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum.

A felsorolt hat intézményben összesen kilenc oktató tanítja a tárgyat. A lap az oktatásért felelős Belügyminisztériumhoz is közérdekű adatigényléssel fordult, a tárca válaszából pedig az is kiderült, hogy a Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában, valamint a Diósgyőri Gimnáziumban is 11. évfolyamosoknak vezették be a képzést.

Június közepén a Telex is érdeklődött a honvédelem tantárgyról, azonban hihetetlen fordulatot vett az érdeklődésük: a Klebelsberg Központ véletlenül elküldte a lapnak azt a belső egyeztetést, amely megelőzte a válaszadást. Ebben volt az olvasható Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól az, hogy „bajban lenne a Klebelsberg Központ, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”.


Nyitókép: MTI / MH / Fehértói Mihály

#Belföld#honvédelmi minisztérium#honvédelem#tantárgy#középiskola#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk