Belföld

Újabb részletek derültek ki a nemzeti konzultációról

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 18:24

Dömötör Csaba mondta el, miért akarnak rákérdezni a külföldi befolyásszerzésre. 

A külföldi befolyásszerzés kérdése is szerepelni fog a most induló nemzeti konzultációban, ezt Dömötör Csaba államtitkár jelentette be keddi Facebook-videójában a Telex cikke szerint. Dömötör állítása szerint külföldi szereplők milliárdos összegekkel támogatnak hazai politikai szereplőket és „hozzájuk kapcsolódó aktivistacsoportokat”.

Szerinte ezzel be akarnak avatkozni a magyar választásokba, és a külföldi támogatás megjelenik a támogatott szereplők háborúval, migrációval, gazdasággal kapcsolatos álláspontjában is. Ezért a kormány szigorúbban akar fellépni a külföldi befolyásszerzés ellen, mondta az államtitkár, de konkrétumokat nem említett.

Lehet, hogy Dömötör Csaba a nemrég belengetett szuverenitásvédelmi törvénycsomagra gondolt, amit elvileg kedden nyújtanak be. A törvénytervezetről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, ezzel szeretnének „borsot törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

Elképzelhető, hogy az államtitkár az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagra gondolt, amelyet elvileg ma nyújtanak be. Erről korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy ezzel szeretnének „borsot törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

A Fidesz megpróbálja elrettentetni a kormányétól eltérő állásponton lévő szervezeteket – így értékelte a Társaság a Szabadságjogokért a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot az RTL Híradónak:


Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

#Belföld#nemzeti konzultáció#külföldi befolyásszerzés#Dömötör Csaba

Címlapról ajánljuk