Belföld

Karsai Dániel benyújtotta válaszát a kormány eutanáziaellenes beadványára

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 13:27

A jogász szerint nem helytálló az az érvelés, miszerint Strasbourgban már döntöttek egy hasonló perben, a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben ugyanis kevésbé összetett kérdéseket vetettek fel.

„Hétfőn benyújtottuk Strasbourgba a Kormány ellenkérelmére adott viszontválaszunkat” – vette észre Karsai Dániel Facebook-posztját a Telex.

A gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be, amelyben azt kérte, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel beadványát, Magyarországon ugyanis a végstádiumban lévő, súlyos beteg emberek méltó körülmények között tudnak meghalni. 


Arra is hivatkoztak, hogy a bíróság a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben már válaszolt Karsai összes felvetésére.

A most beadott viszontválasz szerint Karsai ügye eltér a húsz évvel ezelőtti Pretty-ügytől. Abban az ügyben a kérelmező csak azt a problémát vetette fel, hogy férje nem tudott neki segíteni az élet végi döntésének végrehajtásában. A jelen kérelem azonban sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, amelyek sokkal több szempontot érintő élet végi döntéseket érintenek, áll az iratban, amit az alkotmányjogász elérhetővé tett.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. 

A viszontválaszban az áll továbbá, hogy a magyar Kormány alapvetően azzal érvel, hogy „az európai jogban nem történt olyan fejlődés, amely indokolná azt a következtetést, hogy az szűkebb, mint 2002-ben, a Pretty-ítélet meghozatalakor”. Ezzel az állítással ellentétben nagyon jelentős változások történtek az euroatlanti jogi környezetben, amelyek új megvilágításba helyezik az államnak az egyén életvégi döntésének tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettségét – írta Karsai jogi képviselete.

A szenvedés mértékét az is mutatja, hogy az ALS-betegek invazív mechanikus lélegeztetését az orvosok ritkán javasolják, mert bár a betegek túlélési esélyeit növeli, feltételezhetően rossz életminőséggel jár számukra.

Az invazív lélegeztetés valódi etikai problémát jelent, mivel a légcsőmetszés a betegeket a gondozóktól való teljes függőségre ítéli, akiknek állandó jelenlétet kell biztosítaniuk. Azon betegek számára, akik köré nem lehet ilyen személyzetet szervezni, a hosszú távú kórházi kezelés marad az egyetlen lehetőség, áll az alkotmányjogász viszontválaszában.

A 17 oldalas jogi anyag végén Karsai Dániel azt írja: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#als#karsai dániel#per#strasbourg#eutanázia

Címlapról ajánljuk