Belföld

A kórházi fertőzésekről kérdezték, Rétvári Bence azt felelte, minden kórházi ellátás kockázattal jár

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 12:35

Az államtitkár szerint nincs itt semmi titkolózás, különben is vannak nálunk rosszabb országok.

A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló sorozata után az intézményekben terjedő fertőzésekről kérdezett a keddi parlamenti ülésnap napirend előtti megszólalásában az MSZP-s Gurmai Zita, írja a Telex, ahol a cikksorozat megjelent.

Mint arról beszámoltunk, a Direkt 36 oknyomozó portál egyéves kutatómunka után azt állítja: Magyarországon évek óta hivatalosan is emelkedik a kórházi fertőzések száma, de volt olyan év, amikor a hazai statisztikákhoz képest egy európai felmérés hétszer több érintett betegre derített fényt. A legfrissebb adatokban nagyjából 20 ezer fertőzés szerepel. 

Gurmai azt kérdezte, miért titkolja a Fidesz-kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát. Milyen jogon kockáztatják az emberek életét „a hitvány titkolózással?” – idézi az MSZP-s képviselőt az MTI.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár, közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban. 

Rétvári szerint senki semmilyen adatot nem titkol, az adatokat nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.


Nyitókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#kórház#fertőzés#rétvári bence

Címlapról ajánljuk