Belföld

Tovább késnek az uniós pénzek: manipulációról, a bírák korlátozásról írt az Európai Bizottság a magyar kormánynak

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 6:25

13 milliárd euró a tét.

Az Európai Bizottság (EB) két kérdést tett fel a kormánynak az igazságszolgáltatási reformról abban a levélben, amelyet a múlt héten küldött el Budapestre – értesült a Népszava.

Emlékeztetnek rá: ez már a második levél, amelyben az uniós testület az átalakítás részletei iránt érdeklődik: minél gyorsabban reagál a kormány, annál hamarabb dönthet az EB arról, hogy felszabadítja-e a Magyarországnak járó és jelenleg felfüggesztett uniós támogatások nagyobb részét, mintegy 13 milliárd eurót.

A Népszava ízt írja: a Budapest és Brüsszel közötti levelezés nem nyilvános, valószínűsíthető azonban, hogy a két friss kérdés azokat a hiányosságokat feszegeti, amelyekre az Európai Parlament tárgyalói által nemrégiben bemutatott elemzés is rámutat. 

A képviselők ebben többek között kifogásolták, hogy a Kúria ügyelosztási rendszerébe épített kivételes szabályok továbbra is teret engednek a manipulációnak.

Bírálták azt is, hogy a legfelső bírói szerv érvényben hagyott, precedens értékű határozata miatt továbbra is korlátozni lehet a bírák jogát arra, hogy előzetes döntéshozatali kérelmekkel az EU Bíróságához (EUB) forduljanak. A Kúria álláspontja szerint az EUB elé terjesztett kérelem jogellenesnek minősíthető, ha nem releváns kérdést tartalmaz és nem szükséges az érintett jogvita rendezéséhez.

Nyitókép: Orbán Viktor és Ursula von der Leyen 2023. október 5-én Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#eb#európai bizottság#manipuláció#bírák#korlátozás

Címlapról ajánljuk