Belföld

„Hóhérsegéd” – lefóliázták Kádár János és Apró Antal sírját

rtl.hurtl.hu

2023. november 4. 16:15

Vélhetően a november 4-i gyásznap alkalmából kerültek vörös feliratok a sírokra. A XVII. kerületi Fidesz-irodát pedig vörös festékkel öntötték le szombaton.

Ismeretlenek lefóliázták Kádár János egykori MSZMP-főtitkár, valamint Apró Antal (Dobrev Klára DK-s árnyék-miniszterelnök nagyapjának) sírját – adta hírül a Gulyáságyú Média. A vörös fóliás akciót vélhetően november 4-ére, az 1956-os forradalom leverésének évfordulójára időzítették.

A lap által közzétett képek alapján Kádár János nevét vörös fóliával takarták el a Fiumei úti sírkert munkásmozgalmi pantheonjában található síron, és a „hóhér” felirattal helyettesítették.

Apró Antal nevét a Farkasréti temetőben álló sírján a „pribék” üzenettel írták felül. Bár ő szerepet kapott Nagy Imre október 27-én létrehozott nemzeti kormányában, november 4-én kilépett onnan, és csatlakozott Kádár Jánoshoz, majd személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét.

Gerő Ernő egykori első titkár tevékenyen részt vett a forradalom leverésében, hiszen ő kért szovjet beavatkozást Hruscsovtól. Az ő síremléke is a Farkasréti temetőben áll, arra a „hóhérsegéd” felirat került.

Vörös festék is volt az emléknapon

Nem ez volt az egyetlen vörös akció november 4-én. Mint a Momentum Mozgalom szombati közleményében tudatta, Gergely Bálint, a párt XVII. kerületi képviselője vörös festékkel öntötte le a helyi Fidesz-iroda lépcsőjét. Ezzel tiltakozott az ellen, hogy a kormánypárt nem emelt szót az '56-os forradalmárokat lefasisztázó orosz tankönyv ügyében.

„Úgy tűnik, ők egyetértenek a putyini Oroszország narratívájával, miszerint a magyar hősök fasiszták voltak. Mi a Momentumban úgy gondoljuk, hogy ezen a napon, 67 évvel ezelőtt, hősök vére folyt, nem fasisztáké” – közölte.


Nyitókép: illusztráció, Kádár János sírja 2015. július 4-én. – Fotó: Illyés Tibor/MTI

 

#Belföld#vörös#sír#fiumei úti sírkert#kádár jános#gerő ernő#apró antal#november 4-e#gyásznap#1956-os forradalom#kommunista

Címlapról ajánljuk