Belföld

Magyarságtudatról faggatták kérdőíven a magyar óvodások szüleit

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 5:40

És nem arról, hogy milyen gyakran kell gyümölcsöt vagy vécépapírt bevinniük az óvodába.

Több szülő is meglepetéssel fogadta azt a felmérést, amit gyermeke óvodájában kapott. A Népszavához eljuttatott ív készítői állításokat fogalmaztak meg, a szülőket pedig arra kérik, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán jelezzék, mennyire tartják azokat igaznak az óvodájukban. A felmérésben az óvodai munkát általánosságban érintő állításokat is értékelni kell.

Volt olyan szülő, aki a lapnak ezt úgy kommentálta: 

érdekes módon arra véletlenül nem kérdeztek rá, hogy hányszor kell WC-papírt, gyümölcsöt, törlőkendőt bevinni, vagy épp van-e elég jól képzett dadus, óvónő az intézményben.

Nahalka István oktatáskutató azt mondta: megérti, ha valaki felháborodik, hogy milyen célokat tűz ki a magyar oktatás maga elé. Szerinte a hatalomnak van egy elképzelése a magyar társadalomról, az erkölcsről, a jóról, a rosszról, a szépről, ezt pedig minden áron át akarja nyomni a gyerekeken és a szülőkön. 

Ez kifejeződik a Nemzeti Alaptantervben, és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogram is tartalmaz ilyen elemeket. Közben ezt a fajta normativitást nem mindenki üdvözli, de akkor is rá van kényszerítve, ha ő nem ezeket az értékeket vallja

 – tette hozzá.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#óvoda#szülő#felmérés#magyarságtudat

Címlapról ajánljuk