Belföld

A Corvinus rektora megpróbálta megmagyarázni, miért rúgták ki az egyetem tanárát

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 11:17

Az Indexnek adott interjúban magyarázta a kirúgás hátterét.

A Corvinus megbízott rektora az Indexnek adott interjújában azt állítja, az egyetemről kirúgott tanár egy másik hallgató vizsgaügyében is érintett lehetett.

Mint arról beszámoltunk, azonnali felmondással kirúgták a Corvinus Egyetemről azt az oktatót, aki etikai eljárást kezdeményezett. Ádám Zoltánt azután bocsátották el az egyetemről, hogy etikai eljárást kezdeményezett egy befolyásos család gyermekének szabálytalan vizsgáztatása miatt. Az egyetem szerint az elbocsátásnak nincs köze az etikai eljárás megindításához. A Corvinus oktatói azonban közös állásfoglalásukban szégyennek nevezték az egyetemi vezetés döntését és követelik Ádám Zoltán azonnali visszavételét.

Szabó Lajos, a Corvinus Egyetem megbízott rektora az Indexnek arról a szabálytalansági vizsgálatról is beszélt, amit az egyetemi etikai eljárás lezárása után indított, hogy kiderüljön, történt-e valami szabálytalanság az etikai vizsgálathoz vezető vizsgáztatás során. Szabó azt nyilatkozta, hogy nem egy, hanem két hallgató ügyében indult szabálytalansági eljárás, de ez eddig nem jelent meg a sajtóban. 

„A hallgatóknak különböző évközi feladatokat is teljesíteniük kell a vizsgához. Egy elektronikus felületre belépve többek között tizenkét szakmai kvízt tölthetnek ki, és a vizsgához legalább nyolcat kell teljesíteniük. (…) Az etikai eljárásban érintett hallgató, nevezzük „A” hallgatónak, aki csak hét kvízt teljesített, a szemináriumvezetőjéhez, Ádám Zoltánhoz fordult, hogy adjanak neki egy pótlási lehetőséget. Ádám Zoltán ezt elutasította, tanácskozott az operatív koordinátorral, aki szintén azt mondta, hogy nem lehet pótolni. Indokként azt hozták fel, hogy a tantárgyi adatlap nem teszi lehetővé a pótlást. Hozzáteszem, hogy a korábbi években mindig minden hallgatónak volt egy javítási vagy pótlási lehetősége. Az „A” hallgatótól azonban ezt most megtagadták.”

Majd így folytatta:

„Az „A” hallgató végül javaslatra dékáni méltányossági kérelemért folyamodott. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányai során egyszer mindenkit megillet egy méltányossági lehetőség, ha valamit elmulasztott, vagy valamire nem figyelt vagy nem jól csinált. A dékán ezt figyelembe veheti, és javítási vagy pótlási lehetőséget adhat. A dékán, akihez az „A” hallgató fordult, már több ezer ilyen kérelmet bírált el, és megállapította, hogy ezt a hallgatót is megilletheti egy pótlási lehetőség” – fejtette ki Szabó.

A megbízott rektor hozzátette: „A vizsgálatok feltárták, hogy volt egy „B” hallgató is, aki ugyanabban az időszakban, mint az „A” hallgató, egy kvíz pótlásának lehetőségét kérte a szemináriumvezetőjétől. Neki is csak hét kvíze volt sikeres, és javítási lehetőséget szeretett volna. Ő minden kérvény nélkül lehetőséget kapott a pótlásra, és neki is meglett a nyolc sikeres kvíz.”

Majd az ügyben indult szabálytalansági eljárásról beszélt: „Az ezt lebonyolító bizottság behívta a tárgy operatív koordinátorát, és megkérdezték tőle, hogy Ádám Zoltán tudott-e róla, benne volt-e a „B” hallgató ügyében, miközben egy nappal később a javítási lehetőséget megtagadták az „A” hallgatótól. Ádám Zoltán egyébként nemmel, de a tárgy operatív koordinátora igennel válaszolt. Ezután egy szembesítésre került sor, amelyen a tárgy operatív koordinátora meglehetősen zavarban volt és idegesen azt válaszolta: „nem teljesen biztos benne”. Ezekről a meghallgatásokról jegyzőkönyv és hangfelvétel is készült. A bizottság azt szerette volna megvizsgálni, hogy ki milyen szerepet játszott ebben a diszkriminatív ügyben. Ugyanis, ha a „B” hallgatónak jogosan engedték meg a javítást, akkor az „A” hallgatóval szemben jártak el diszkriminatívan, mert neki nem engedték meg. Ha az volt jogos, hogy az „A” hallgatónak nem engedték a javítást, akkor a „B” hallgató esetében pozitív diszkrimináció valósult meg. Nem lehetett volna különbséget tenni a hallgatók között, ez mégis megtörtént.”

Ádám Zoltánt az egyetem a szabálytalansági eljárás után rúgta ki. Szabó Lajos szerint azért, mert Ádám az eljárás során nem volt együttműködő. 

Ádám Zoltán szerint mondvacsinált indokokkal rúgták ki a Corvinusról


Nyitókép: RTL

#Belföld#corvinus egyetem#kirúgás#ádám zoltán#rektor

Címlapról ajánljuk