Belföld

Az egészségügyi államtitkár szerint azért is van 108 milliárdos adóssága a korházaknak, mert „trükköznek”

rtl.hurtl.hu

2023. október 21. 20:50

De ennek most vége, mert ezeket a trükközéseket „felszámolják”.

Takács Péter egy Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy hogyan halmoztak fel a magyar kórházak több mint 108 milliárd forint adósságot, írja a Népszava. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a gyógyszerek és az egyéb felszerelések, anyagok árai a duplájára emelkedtek, ezzel egy időben megnövekedett a védőeszközök, fertőtlenítőszerek használata is az intézményekben. „Nincs fokozott járványügyi helyzet – legalábbis jogilag – a valóságban vannak covidos betegek, őket el kell különíteni, és kezelni, és ennek is jelentkezik a többletköltsége” – mondta Takács.

Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk

– tette hozzá az államtitkár, aki példát is mondott a trükközésre.

Állítása szerint volt egy olyan szakorvos, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott, egy helyen főállásban, három másik intézményben pedig ügyeletben volt. Gyakorlatilag 0-24-ben dolgozott, neki havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek a munkájáért.

Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van

– üzente Takács Péter, majd hozzátette azt is, hogy „majd ha nem a gyógyítási költségek terhére kell majd üzemeltetni az egészségügyi intézményeket, és ez jelentősen javíthat a gazdálkodási adatokon”.

Közölte továbbá, hogy az E-Alapból az intézmények működtetésére jövőre 31 milliárdot ad át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak, valamint a pénzügyminiszter további 60 milliárd forinttal egészíti ezt az összeget.

A témával az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#kórház#trükközés#adósság#egészségügy#takács péter

Címlapról ajánljuk