Belföld

Ennyit költ évente prostituáltakra egy átlag magyar

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 15:45

Magyarországon tízszer annyit költenek az emberek prostituáltakra, mint Romániában és Szlovákiában az uniós statisztikai hivatal adatai szerint.

Magyarországon a koronavírus-járvány miatt bezuhant a prostituáltakra való költekezés, a pandémia végeztével azonban megint növekvő tendenciát mutatnak az adatok: 2022-ben egy átlagos magyar 15 800 forintot fordított szexuális örömszerzésre – írja a Pénzcentrum az Eurostat adatai alapján.

A lap szerint azon EU-s tagállamok közül, amelyek rendelkeznek adattal, magasan Belgiumban és Görögországban költöttek legtöbbet prostitúcióra – összesen 1160, illetve 1010 millió eurót. Ám érdemes megjegyezni, hogy GDP-arányosan messze a görögök vezetnek, náluk ez az összeg a bruttó hazai termék 0,5 százalékát teszi ki. Magyarország rögtön Portugália után a 4. helyen áll a listán az adatközlő 17 ország közül. 

Itthon éves szinten 391 millió euró, azaz mintegy 153 milliárd forintot költenek szexuális örömszerzésre. Ez több mint tízszer annyi, mint Romániában és Szlovákiában, és nagyjából a svédek ötszöröse.

Mindezt úgy, hogy 2019-ben még ennél is magasabb volt a szexuális örömszerzésre fordított összeg, évi 19 980 forint fejenként. A prostitúció részesedése egyébként Észtországban a legkisebb, mindössze 5,6 millió euró volt tavaly. 

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#prostituáltak#magyarok#eurostat

Címlapról ajánljuk