Belföld

Méreg szivárog a Dunába a volt óbudai gázgyárból

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 17:32

Ha alacsony a Duna vízállása, akkor elkezd szivárogni a néhai óbudai gázgyár mérgezett, korábbi mérések szerint rákkeltő talajvize a folyóba a Greenpeace szerint. 

„Borzasztó szag volt, égette az arcunkat” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a Telexnek, miután öt év után ismét mintát vettek a Dunából. A zöldszervezet állítja, ha a vízállás extrém alacsony, akkor elkezd szivárogni az egykori óbudai gázgyár szennyezett, korábbi mérések szerint rákkeltő talajvize a folyóba.

A Duna-parton, az Óbudai-sziget északi csúcsánál ismét szúrós, büdös szagra lehetnek figyelmesek az arra járók. Legutóbb 2018-ban, majd tavaly került a volt Gázgyár rákkeltő mérgekkel szennyezett talajvize a Dunába, most pedig a probléma Greenpeace mérései szerint megint felütötte a fejét.

A környezetvédő szervezet csütörtökön a helyszínen tiltakozott a Dunát érő szennyezés ellen, ahol öt év után ismét mintát vettek az anyagból. Simon Gergely szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik érintkeznek a csurgalékvízzel vagy beszívják az azokból képződött gázokat, vagyis főleg az állatok érintettek. A Greenpeace úgy véli, 

a szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, ám bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

A lap szerint a Fővárosi Vízműveknél tudnak a problémáról, azonban azt nem ismerik el, hogy hatással van az ivóvíz minőségére. A szennyező Fővárosi Gázműveket már csaknem harminc éve kötelezték a kármentesítésre, amiért most a jogutód MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel. A kármentést jogerős határozat írja elő, a végrehajtás idejét azonban kitolták, a szankciók pedig elmaradtak.

„A Greenpeace Magyarország azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy haladéktalanul kezdje meg a kármentesítéshez szükséges lépéseket. Ne veszélyeztessék tovább a lakosságot, ne módosuljon többet a kármentesítés határideje!” – hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Nyitókép: Greenpeace Magyarország / Facebook. Fotó: Dörgő Zsuzsi/ Greenpeace

 

#Belföld#óbuda#duna#méreg#szivárgás#környezetszennyezés#greenpeace

Címlapról ajánljuk