Belföld

Új napelemes pályázatot indít a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 13:51

Mutatjuk a feltételeket, és hogy meddig lehet jelentkezni.

Háztartási méretű napelemek és tárolók együttes telepítését támogató pályázatot hirdetnek a jövő év elején 75 milliárd forintos keretösszeggel, írja az MTI Lantos Csaba energiaügyi miniszter csütörtöki közlése alapján.

A minisztérium célja, hogy a magyar háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni és saját termelésből fedezni a fogyasztásukat. A bruttó elszámolásba kerülők a beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ami a fejlesztési költségek 65 százalékát fedezi.

A napelemek és az akkumulátoros energiatároló rendszerek együttes telepítésével a nappal megtermelt energiát az esti vagy a hajnali időszakban felhasználhatják a családok.

A miniszter emlékeztetett, hogy a szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján a legkésőbb 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak.

A hálózatfejlesztési beruházások eredményeképpen jövő január 1-jétől lehetővé válik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldása az ország legnagyobb részén, a hálózat 93 százalékán, az érintett fogyasztók 84 százalékénál.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#magyar kormány#napelem#pályázat#telepítés#megújuló energia#Lantos Csaba#energia

Címlapról ajánljuk