Belföld

Nagy összegű adományt kapott a Háttér Társaság a fóliázásra ítélt könyv szerzőjétől

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 18:18

Alice Oseman valahogy támogatni akarta a magyarországi LMBTQ+ közösséget. 

Alice Oseman, a népszerű Heartstopper regények írója egy nagy összegű adományt adott az egyesületünknek – közölte a Háttér Társaság a Facebookon.

„Miután hallottam a Heartstopper cenzúrájáról és a magyarországi LMBTQ+ közösség küzdelmeiről, nagyon szerettem volna valamilyen módon kifejezni a támogatásomat” – üzente a szerző. Azt, hogy mekkora összeget adományozott Oseman, nem hozták nyilvánosságra.


Mint korábban beszámoltunk róla, Oseman könyve „miatt” szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot a Líra Kereskedelmi Kft-re.

A vizsgálat azt állapított meg, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt.

Ez igaz is, azonban a Válasz Online birtokába jutott keresetlevél szerint vesszőhiba miatt bukhat a bíróságon a kormány, ugyanis a melegellenes törvényt nem jól fogalmazták meg.

A Líra megbüntetése után egyébként Alice Oseman tiltakozott. Az írónő azt írta, hogy rendkívül szomorú és dühös a történtek miatt.

Korábban a Háttér Társaság munkatársa, Dombos Tamás a Reggeliben arról beszélt, hogy lehetnek még könyvesboltok elleni bírságok, a jogi szabályozás viszont nem világos.

Nyitókép: Reuters/Bernadett Szabo.

#Belföld#háttér társaság#alice oseman#könyv#adomány#lmbtq#heartstopper

Címlapról ajánljuk