Belföld

Kunhalmi az EP-választásról: 2-3 mandátummal többet szerezhetne az ellenzék közös indulással

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 15:40

Az MSZP társelnöke szerint az EP választási rendszere arányos, de a mandátumkiosztás torzít rajta a legerősebb, vagyis a Fidesz javára. 

Ma egy közös EP-listával az ellenzék 2 vagy 3 mandátummal többet szerezhetne, mintha külön indulna. Ez az EP-ben a szélsőjobb visszaszorításában is óriási szerepet jelenthetne – írja Kunhalmi Ágnes hétfőn a Facebookon.

Az MSZP társelnöke szerint bár az EP választási rendszere arányos, de a mandátumkiosztás torzít rajta a legerősebb, vagyis a Fidesz javára. 

Az arányosnak nevezett választási rendszer ugyanis a legerősebbnek, jelesül az egyetlen nagy tömbben lévő Fidesznek segít, amennyiben vele szemben több lista van

– írta.

Kunhalmi egyébként azért hozta fel a kérdést, mert Donáth Anna a bajai fórumukon egy résztvevő kérdésére – aki a 444 cikke szerint a közös ellenzéki EP-lista mellett érvelt – azt válaszolta, hogy ő most nem ülne ott, ha 2019-ben a Momentum engedett volna a közös lista nyomásnak. A szocialista képviselő azt írta erre, hogy azt kívánja, hogy Donáth újra EP-képviselő legyen, de az EP-választások célja nem az, hogy az egyes politikusok Európai Parlamentbe jutnak-e, vagy sem, hanem, hogy Orbán Viktor politikáját és túlhatalmát vissza tudják-e szorítani.

#Belföld#kunhalmi ágnes#mszp#európai parlamenti választás#ep-választás

Címlapról ajánljuk