Belföld

Palkovics László: Nem bölcs dolog Fidesz-káderekkel feltölteni az egyetemi kuratóriumokat

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 9:59

Interjút adott az exminiszter, aki levezényelte az egyetemek modellváltását.

 

Interjút adott a Telexnek Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter. 

Palkovics tavaly novemberben nyújtotta be lemondását, és mint arról beszámoltunk, ezután sem maradt állami megbízatás nélkül: ő lett a Honvédelmi Minisztériumhoz került N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója és a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke is.

A miniszteri posztról való lemondásáról és az új pozíciójáról elmondta:

„Amikor a miniszteri felkérést megkaptam 2022 májusában, még egy nagy portfóliójú minisztériumról beszéltünk, amibe beletartozott az energetika is. A miniszterelnök úr azonban ezt külön szerette volna kezelni. Politikailag el tudom fogadni a döntését, hiszen a világ ekkor erről a területről szólt, de az én portfólióm feleződött, és a lemondásom oka is az volt, hogy nem tudtam volna azt a feladatot teljesíteni, amit eredetileg kaptam. Ebben nincs több látnivaló. A folytatásban számomra az iparba való visszatérés volt az egyik út. Mivel azonban maradtak részemről elvarratlan szálak az autóiparban – ahol sok évet töltöttem –, ezért azt az egyetemet választottam, ahol az autóipari mérnökképzés nagyon erős.”

Palkovics elmondta azt is, hogy lemondása óta beszélt Orbán Viktorral, alapvetően két ügyről, az egyetemekről és a hadiiparról cseréltek eszmét.

Ha a kérdése arra vonatkozik, hogy volt-e bennem sértettség a történtek miatt, a válaszom az, hogy nem. A sértettség egyébként sem politikai kategória

– jelentette ki az exminiszter.

Az egyetemek kuratóriumi modelljével kapcsolatban maga hangsúlyozta, hogy ő volt az a miniszter, aki „ezt a változást minden fázisában végigvitte”. 

Megelőzöm a kérdését, mert tudom, hogy most az következik, hogy a politika rátelepszik a kuratóriumokra, Fidesz-káderekkel töltik fel a helyeket. Én erre azt tudom mondani, hogy ha bölcs, ilyet semmiképp nem tesz. Mármint a politika

– tette hozzá.

A portál megjegyzi: a győri kuratóriumnak tagja volt Szijjártó Péter, aki júliusban távozott az alapítványból, de tag maradt Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester.

Az Európai Unió elvárja, hogy a képviselők mellett a polgármesterek is kiszálljanak az egyetemi kuratóriumokból, erre a magyar kormány májusban ígéretet is tett.  Erre az után került sör, hogy az alapítványi fenntartású egyetemeket kizárták az Erasmus és a Horizont Európa programokból.


Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

#Belföld#palkovics lászló#orbán viktor#fidesz#modellváltás#egyetem#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk