Belföld

Balatonba zuhant rendőrségi helikopter: kiderült, mi okozhatta a balesetet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 17. 14:32

A szerencse is közrejátszott abban, hogy a két pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet, amelyet az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás okozott. 

Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én egy közel 40 éves rendőrségi helikopter – írja a hirbalaton.hu.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa a tanács legutóbbi ülésén azt mondta, több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet. A lapnak Jamrik Péter kifejtette:

Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter. Ahogy vizet ért, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört. Úgy tudtak kiúszni a gépből, hogy semmitől nem sérültek meg.

Mint mondta, szerencse volt az is, hogy nem földbe csapódott a gép, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbeérést. Hozzátette, a vízirendészet, a katasztrófavédelem és a vízügy is kiemelkedő munkát végzett a probléma megoldásában. Mint fogalmazott, a baleset pontos okának kivizsgálása még tart: 

a helikoptert alkatrészére kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot kell elvégezni.

Mint arról beszámoltunk, múlt hét csütörtökön délután három óra előtt, tervezett gyakorlat közben lezuhant a rendőrség MD 500E típusú helikoptere Balatonszéplak térségében, a parttól 300 méterre. A gépen ülő két embert egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. 


Az RTL Híradó birtokába jutott egy videó a balesetről, amelyet egy német turista készített. Jól látszik rajta, amint a látszólag irányíthatatlanná váló helikopter a vízbe esik, és a helikopter fülkéje fordul egyet a tengelye körül.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#rendőrségi helikopter#balaton#lezuhant#vizsgálat#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk