Belföld

Kikelt a lóhere „frivol” simogatása ellen a műemlékvédelmi államtitkár

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 13:14

Nem tetszik neki, hogy Hadik András hadvezér lovasszobrának heréit fényesre simogatják a diákok és turisták. Szerinte ez társadalmi igény. 

Azt kérte a Budavári Önkormányzattól Vukoszávlyev Zorán műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár, hogy akadályozzák meg a heresimogatást Hadik András lovasszobránál – írta a 24.hu. Az önkormányzat a Facebook-oldalán közölte, hogy az államtitkár levélben kérte tőlük a „frivol viselkedés moderálását”, amire szerinte „társadalmi igény” van.

Vukoszávlyev Zorán az önkormányzat közlése szerint azt kérte, hogy táblával, vagy a közterület felügyelet eszközeivel segítse „a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését.” Kifogásolta azt is, hogy a heresimogató hagyományról az idegenvezetők is említést tesznek a szobor bemutatásakor a turistáknak.


Az önkormányzat közölte, hogy nem fognak fellépni a gyakorlat ellen, de hozzátették, hogy „a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezzük.”

Az önkormányzat ezt levélben közölte az államtitkárral, amiben ismertették a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét. A 24.hu cikke szerint a válaszban leírták, hogy a szokás az ötvenes években kezdődött, mikor a Műegyetem hallgatói a vizsgájuk sikerességét akarták biztosítani a ló heréjének kifényesítésével, ez mára azonban átalakult, így mostanában inkább az eredményes érettségi miatt érkeznek ide a diákok.

Nyitókép:MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Belföld#vár#lovasszobor#here#lóhere#simogatás#szobor#műemlékvédelem

Címlapról ajánljuk