Belföld

Sztrájkfenyegetést kapott Ókovács Szilveszter, három hete maradt, hogy rendezze a béreket az Operában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 17:09

30 százalékos béremelést akarnak az Operaház dolgozói, ha nem kapják meg, sztrájkba léphetnek.

Szűk három hete maradt Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy ne hirdessenek sztrájkot a Magyar Állami Operaház (MÁO) dolgozói – írja a Magyar Narancs. A haladékot az Opera vezetése arra kapta a szakszervezetektől, hogy a dolgozók által követelt béremelés fedezetét kijárja a kormánynál.

Nyáron már volt egy meglehetősen szerény bérfejlesztés az Operaháznál, miután a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete sztrájkot lengetett be. Végül ettől akkor elálltak. Az akkori átmeneti megállapodás szerint 10 százalékos alapbérfejlesztés járt az operaház azon dolgozóinak, akiknek a bére nem érte el a minimálbér kétszeresét. Akiknek meghaladta, azoknak minimum 6 százalékos emelésben kellett részesülniük.

Eredetileg az Opera dolgozói 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérték, ugyanakkor az átmeneti megállapodás után is tartották magukat eredeti célhoz, vagyis a 30 százalékot kell kijárnia Ókovácsnak.

A kollektív munkaügyi vita még tart, jelenleg abban maradtak, hogy a szakszervezetek a tárgyalások eredményében bízva szeptember 30-ig nem bocsátanak ki sztrájkfelhívást.

Nyitókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, mellette Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. május 26-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi.

#Belföld#operaház#ókovács szilveszter#béremelés#sztrájk#szakszervezetek

Címlapról ajánljuk