Belföld

Szeged kölcsön venné Budapest régi, leállított Ikarus trolibuszait

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 21:15

A városi közlekedési társaság a helyi közösségi közlekedésből kivont állami forrásokkal és a fenntarthatósággal is indokolja a lépést.

Furcsa megoldást választana a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) arra, hogy áthidalja azt az időszakot, amíg megérkeznek azok az új cseh trolibuszok, amelyek megvásárlásáról tavaly írtak alá szerződést: Budapestről bérelnének 35 éves Ikarus trolikat a tartalék csuklós járműállományuk növeléséhez – írja a Szegeder. Az SZKT a lap szerint azért van megszorulva, mert régi Škoda trolijaik egy része gazdaságosan már nem javítható, és azok közt sincs már harminc évnél fiatalabb. 

A fővárosban most leállított Ikarus 280-as trolik takarékosabbak a szegedi Škodáknál, mert van bennük fékenergia-visszatápláló technológia, az utaskomfortot tekintve pedig lényegében megegyezik a két járműtípus. A Škodáknak annyi előnyük van, hogy nem teljesen alacsonypadlósak ugyan, de nem is kell olyan magasra lépcsőzni, mint az Ikarusokban, amelyeknél alkatrészcserékre is szükség lehet, hogy illeszkedjenek a szegedi trolikhoz.

Az SZKT szerint a használt járművek beszerzését a helyi közösségi közlekedésből kivont állami források miatt kell vizsgálni, de ez beleillik abba a fenntarthatósági szemléletbe, amit egyre inkább szem előtt tartanak. A BKV a portálnak azt válaszolta, hogy a két közlekedési vállalat között jelenleg a szerződés véglegesítése zajlik a trolibuszok bérlése kapcsán.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

#Belföld#szeged#tömegközlekedés#trolibusz#ikarus

Címlapról ajánljuk