Belföld

Kubatov Karácsonyról: Nem nagyon bírom a srácot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 11. 11:42

Az Indexnek adott interjújában Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a közelgő önkormányzati választáson „Budapestet meg lehet és meg is kell nyerni”.

Hosszú interjút készített az Index Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával, aki ritkán nyilvánul meg a magyar sajtóban ilyen részletesen aktuálpolitikai témákról. Az interjú első felében Kubatov hobbijáról (veterán autók felújításáról), futballügyekről, főként a Ferencváros kínos nemzetközi szerepléséről, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző menesztéséről és utódlásáról esett szó, majd belpolitikai témák kerültek sorra.

A közelgő önkormányzati választás talán legnagyobb kérdése, hogy marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely. Róla így beszélt Kubatov Gábor:

Nem nagyon bírom a srácot. Budapestiként egyszerűen csak nehezen viselem az ilyen típusú fickókat a város élén. Demszky Gábor első főpolgármesteri ciklusát nagyra tartottam, a következőt már nem, mert utána csak a fényképezőgépét lóbálta a nyakában.

Kubatov szerint Karácsony lusta, teszetosza és döntésképtelen, és mindezzel több kárt okozott Budapestnek, mint Demszky.

Szerintem egyébként az egész város gazdaságilag is kicsúszott a kezéből, mert az lehetetlen, hogy a növekvő adóbevételek mellett elköltse a város pénzét, amit Tarlós István 200 milliárd forintos plusszal a kasszában adott át

– fogalmazott Kubatov, aki azt állítja, hogy a Fidesz saját, belső használatra készült felmérései szerint a budapestiek többsége nem elégedett a főpolgármester munkájával.

Budapestet meg lehet és meg is kell nyerni

– szögezte le Kubatov, aki reális esélyt lát Karácsony elmozdítására, és erre legalább nyolc – név szerint nem megnevezett – jelöltet lát alkalmasnak. (Az interjú egy későbbi pontján szóba kerül a nyugdíjba vonult Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere, de Kubatov szavaiból úgy tűnik, hogy nem várható az ő visszatérése.)

A 2024-es önkormányzati választásokkal egy időben tartják az európai parlamenti választást is. Erről így beszélt a pártigazgató:

Meg kell nyerni azt a választást is. (...) Nyilván egy nagyarányú győzelemre van szükségünk, de nemcsak nekünk, hanem a magyar embereknek is. Ha hagyjuk, hogy Európában minden úgy folytatódjon, ahogy eddig, akkor az a magyaroknak rossz lesz. Az uniónak változtatnia kell a háborús álláspontján.

Az interjú során külön kitértek a szexbotrányába belebukott Borkai Zsoltra, aki nemrég jelentette be, hogy függetlenként újra indul Győr polgármesteri székéért. Kubatov szerint Borkai „a baloldal alternatív jelöltje lett, de valószínűleg ezt ő még nem vette észre”.

Sosem tartottam túl okos embernek. Azt hittem, hogy megtalálta a békéjét, megúszta ezt a botrányt, és talán most már négy év után ki mer menni az utcára, az emberek közé. Azt hittem, ezzel így elégedett

– fogalmazta meg nem túl hízelgő véleményét Kubatov, aki sajnálná, ha Borkai legyőzné Dézsi Csabát a jövő évi választáson.

Utolsó témaként szóba került az új orosz történelem tankönyv, amelyben az 1956-os magyar forradalmat fasiszta lázadásként állítják be. Kubatov Gábornak erről nincs véleménye, amit azzal indokolt, hogy amikor a sajtóban szó volt róla, akkor ő pihent, és még csak nem is hallott róla. Kubatov legutóbb szombaton nyilatkozott a Híradónak a kötcsei pikniken. Mészáros Lőrinc jachtozásáról kérdezték, de arról sem volt véleménye.


Nyitókép: Kubatov Gábor, az FTC elnöke "A nagy Fradi lemez: a zene ereje" című válogatásalbum bemutatóján, az MVM Dome-ban, 2022. szeptember 13-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#kubatov gábor#interjú#index#karácsony gergely#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk