Belföld

Jogellenes, ha nem szaktanár tartja az órát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 14:25

Csak azok tarthatnak szakos órákat, akiknek megvan a végzettségük.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) adatai szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, és minden harmadik általános iskolában nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanító pedagógus tartja az órát. Akad ugyanakkor olyan intézmény is, ahol nincsen felsőben magyar tanár, ezért alsós tanítók tanítanak a felsős osztályokban is – írta az Eduline.hu.

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője úgy fogalmazott, ha szakóraként tartanak nyilván egy órát, amit egy nem szakos tanár vagy egy képesítés nélküli oktató tart, az jogellenes. 

Csak azok tarthatnak szakos órákat, akiknek megvan a végzettségük.

Zeller Judit szerint, ha nem szaktanár tanítja a tárgyat, a szülők és a diákok első körben panaszt küldhetnek a fenntartó, vagyis a tankerület felé. Ezen kívül vannak olyan utak, amelyek az oktatási rendszeren kívül vannak, például fordulhatnak az ombudsmanhoz is panasszal. 

A további jogi lehetőségek szűkösek: indítható mulasztási per, amely azt vizsgálja, hogy a tankerület mulasztott-e, hogy nem biztosítja a gyerekek számára a szaktanárt. A másik út a polgári per, ahol a gyerek emberi méltósághoz, személyisége kibontakozásához való jogát peresítik. Ebben az esetben onnan lehet kiindulni, hogy sérül a diák joga, ha az állam nem biztosítja számára a megfelelő oktatást. 

A jogi szakértő szerint felmerül a kérdés, hogy ha egy ilyen per végén pozitív döntés születik, akkor hogyan oldódna meg a probléma, mert tanárokat nem tud teremteni egyetlen bírósági ítélet sem.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#oktatás#tasz#alapjog#tanárhiány

Címlapról ajánljuk