Belföld

A magyar fiatalok átlagosan 27,1 évesen repülnek ki otthonról

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 17:18

Az egész EU-ban, így Magyarországon is a lányok jóval előbb hagyják el a családi házat, mint a fiúk.

Az európai fiatalok átlagosan 26,4 évesen, a magyarok pedig 27,1 éves korukban repülnek ki otthonról – derül ki az Eurostat legfrissebb összesítéséből. Az uniós statisztikai hivatal szerint általánosságban elmondható, hogy az elmúlt évtizedben 14 uniós tagállamban költöznek el egyre később otthonról.

A legkésőbbi kirepülés terén messze Horvátország vezet, itt a fiatalok átlagosan 33,4 évesen hagyják maguk mögött szülői házat. 

A dobogó következő két helyén Szlovákia (30,8 év) és Görögország 30,7 év) áll, de a bolgár és a spanyol fiatalok is hasonló korban, mindkét helyen 30,3 év után repülnek ki. Magyarország pedig nagyjából az uniós középmezőnyt erősíti. 

A magyar fiatalok átlagosan 27 év és bő egy hónap után költöznek el a szüleiktől, ami az EU-s átlagnál kicsivel magasabb.

A tavalyi adatokból az látszik, hogy az északi országok állnak a legjobban ezen a téren: Finnországban a fiatalok átlagosan 21,3, Svédországban 21,4, Dániában 21,7, Észtországban pedig 22,7 évesen tudnak elköltözni otthonról. Némileg azonban itt is változott a helyzet, ugyanis 2012-ben ez a szám még 19,9 év volt a svédek esetében.

További érdekesség, hogy a fiúknál az elköltözés jellemzően későbbre tolódik: amíg átlagosan 27,3 éves korukban hagyják ott a szülői házat, addig a lányok már 25,4 évesen. Ez minden tagállamban megfigyelhető volt, és itthon sincsen másképp:

a magyar nők átlagban 25,7 év után költöznek, a magyar férfiak viszont 28,4 éves korukban, vagyis több mint két és fél esztendővel később.

A legnagyobb szakadék a nemek között Romániában van, ahol a nők 25,4 évesen kirepülnek, a férfiak viszont négy és fél évvel később. Luxemburgban, Svédországban, Dániában és Máltán közelítenek egymáshoz leginkább a számok, ezekben az államokban csak pár hónap különbség van a nemek közt.  

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#Külföld#magyar fiatalok#kirepülés#eurostat

Címlapról ajánljuk