Belföld

Závecz: zöldpárti közös lista hozhatna áttörést az EP-választáson

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 4. 15:25

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint a legfontosabb zöld javaslatok széleskörű támogatásra számíthatnának a magyarok körében egy most vasárnapi EP-választáson, áttörést hozhatna egy zöldpárti közös lista. 

A magyarok 88 százaléka fontosabbnak tartja a klíma- és ökológiai válság enyhítését a gazdasági növekedésnél. Tízből nyolcan a megújuló energiákat támogatják a Paks 2 helyett, és ugyanilyen arányban utasítják el a további akkumulátorgyárak Magyarországra telepítését – áll a Závecz Research friss közvélemény-kutatásában.

A reprezentatív felmérés a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) megbízásából készült augusztus végén, és annak járt utána, hogy a magyarok körében mennyire népszerűek a zöldek közpolitikai javaslatai. A felmérés azzal is foglalkozott, hogy milyen esélyekkel indulhatnak a zöldpártok a 2024-es európai parlamenti választásokon. 

A kutatás egyebek mellett a következő megállapításokat teszi:

  • 100-ból 96-an teljes mértékben vagy inkább egyetértenek a háztartások energiahatékonysági beruházásainak állami támogatásával.
  • A válaszadók világnézeti meggyőződését tekintve pontosan egynegyedük sorolta magát összességében – első vagy második helyen – a zöld, környezetvédő emberek táborába.
  • A Párbeszéd–ZÖLDEK–LMP közös listája 7 százalékra számíthatna egy most vasárnapi EP-választáson, és a lista legalkalmasabbnak tartott vezetői Jávor Benedek és Ungár Péter lehetnének, miután a politikusokat megítélni képes, potenciális zöld szavazók 76, illetve 75 százaléka tartja alkalmasnak őket erre a szerepre.
  • Egy eredményes kampánnyal egy EP-mandátum bizonyos, de a két mandátum is elérhető egy zöld közös lista számára.

Nyitókép (illusztráció): Unsplash

#Belföld#párbeszéd-zöldek#lmp#közös lista#ep-választás#akkumulátorgyár#zöldpolitika

Címlapról ajánljuk