Belföld

Megszólalt a roma önkormányzat a lajosmizsei „no-go zónáról”: Jogi úton lépnének fel a rasszista kommentekkel szemben

Mohos MátéMohos Máté

2023. szeptember 3. 19:18

A kisebbségi önkormányzat szerint Lajosmizsén béke van, a helyi romák 85 százaléka tisztességesen dolgozó ember, a bűnözést és az uszítást pedig minden formában elítélik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy egy lajosmizsei büfé tulajdonosa listázta azokat az utcákat – „no-go zónákat” –, ahová nem szállít ki ételt. A környéken szerinte nemrég rátámadtak egy ételfutárra. Néhány helyi szerint „a drog ural mindent a nyomortelepen”.

A lajosmizsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat beszámolójából azonban egészen más kép alakul ki a helyi helyzetről. Baranyi-Rostás Rodrigó képviselő például azt mondta az rtl.hu-nak: „Úgy érezzük, továbbra is béke van Lajosmizse városában”.

Jöhetnek a jogi lépések

Baranyi-Rostás hozzátette, hogy „a büfés döntését nem tartom kirekesztőnek és rasszistának, hiszen nem mondta azt, hogy roma származású embereket nem szolgál ki”. Kökény Zsuzsanna Szilvia, a kisebbségi önkormányzat elnöke pedig arról beszélt:

Van két ember, aki bűncselekményt követett el, és ráhúzzák a dolgot az összes roma származásúra. 

Szerinte a helyi romák „85 százaléka dolgozik, tisztes, normális keresetből él, ahogy tud”. Azt mondta, hogy „soha nem volt a városban nézeteltérés a romák és a magyarok között”. Kiemeli viszont, hogy „az utcákban, amiket kiemelt a büfés, szinte mindenhol romák laknak”. Éppen ezért nem ért egyet kollégájával: azt gondolja, attól függetlenül hogy

nem írta ki, hogy romákat nem szolgálunk ki, azokba az utcákba nem szállít, ahol romák élnek.

Szerinte a rasszista kommentelők között olyanok is akadnak, akik „ismernek minket, tudják, milyenek vagyunk, de mégis kijött belőlük a hajlam, tudnak bántani minket”. Ő szeretne olyan kompromisszumot kötni a büfével, hogy mégis szállítsanak erre a részre, hiszen elmondása szerint a munkából későn hazaérőknek mindig is jól esett, hogy csak egy telefonhívásra van a meleg étel.

Vártuk, hogy esetleg meg fognak keresni minket a büfétől, de eddig nem volt hajlandóság 

– tette hozzá. A jövőben terveznek egy megbeszélést velük, és megpróbálják megváltoztatni a véleményüket.

Baranyi-Rostás a – többek között a büfé eredeti posztja alatti – rasszista hozzászólásokról azt mondta el: „A jogászok vizsgálják a kommenteket, hiszen mind a Mi Hazánk, mind az egyéb neonácik elég fenyegető hozzászólásokat fűztek a dologhoz, amiket határozottan visszautasítunk. Mi is elítélünk minden bűnözőt, bőrszíntől, faji hovatartozástól függetlenül”.

Ezen felül fel akarnak lépni az olyan nyilatkozatok ellen is, amelyek nem fedik a valóságot. „Amennyiben a közösség elleni uszítás megáll, ennek jogi követkeménye lesz minden egyes médium számára, ami a várost lejáratja”.

Rablás, vagy lopás?

Arról is beszéltek az önkormányzat képviselői, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi rendőrséggel a büfé futára ellen elkövetett bűncselekmény ügyében. Kökény szerint „információink szerint az elkövetőket sikerült beazonosítani, kezdeményezi a rendőrség az előzetes letartóztatásukat”.

Azt is elmondta: 

Állítólag nem rablás, és nem verés történt, valószínűleg lopás minősítését fogja megkapni a cselekmény.

Cikkünkhöz próbáltuk megszólaltatni a Club 75 Büfé tulajdonosát, aki a rendőrség kérésére hivatkozva nem óhajtott nyilatkozni. Az önkormányzatot is kerestük, de ők sem szerettek volna nyilatkozni az rtl.hu-nak. Az ügyel kapcsolatban az ORFK sajtóosztályát is megkérdeztük. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#lajosmizse#büfé#uszítás#rasszizmus#roma önkormányzat#étel#szállítás

Címlapról ajánljuk