Belföld

Zárva marad az uniós pénzcsap: rossz hírt közölt az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 11:37

Az Európai Bizottság szerint amíg a magyar kormány nem foglalkozik érdemben a modellváltó, alapítványi egyetemek problémáival, addig uniós pénz sem érkezhet.

„Magyarország eddig nem foglalkozott érdemben az Európai Unió Tanácsának decemberi határozatában feltárt aggályokkal a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemekkel összefüggésben” – közölte az ATV-vel az Európai Bizottság.

Mint arról többször is beszámoltunk, az EB szerint veszélyt jelent az uniós források elköltésére az, hogy az modellváltó egyetemek kuratóriumaiban több kormányzati politikus is ül, ezért zárták ki az így működő magyar intézvényeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programokból. A témában korábban az RTL Híradója is készített riportot:


Az uniós testület hozzátette: amíg nem rendeződik a helyzet, addig ezek az intézmények nem kaphatnak új uniós forrást. A kohéziós pénzek esetében jelenleg a magyar kormánytól várt „szupermérföldkövek” végrehajtásának értékelése zajlik, a Bizottság pedig csak akkor foglalkozik a kifizetésekkel, amikor teljesül az összes előfeltétel.

Navracsics Tibor területfejlesztési és az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter mindenesetre bizakodó. 

Zökkenőmentesen tudunk átmenni az Erasmus új finanszírozási időszakába, a hallgatók meg sem fogják érezni. 2024 július végéig biztosítva van az Erasmus finanszírozása. A célunk, hogy ‘24 szeptemberétől is biztosítva legyen

 – mondta a miniszter az SE-n tartott előadásában.

Telnek a hónapok, de továbbra sincs megállapodás

Navracsics Tibor egy éve ad meg egyre későbbi és későbbi dátumokat az uniós pénz érkezésére. Legutóbb, májusban arról beszélt, hogy nyáron érkezhetnek meg a helyreállítási alap várva várt forrásai. A miniszter csütörtökön úgy fogalmazott a Híradónak: „nem tud dátumot mondani”.


A miniszter szerint arról, hogy korábbi ígérete ellenére sem jött meg a támogatás a nyáron, az Európai Bizottság tehet. Hozzátette, szeptemberben tárgyalnak újra, ugyanis határidőt nem szabott a Bizottság. Az utolsó pillanatban Magyarország 1500 milliárd forintnyi uniós hitelre nyújtott be kérelmet, Navracsics Tibort ezzel kapcsolatban is kérdeztük:


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

#Belföld#európai bizottság#uniós pénzek#navracsics tibor#erasmus

Címlapról ajánljuk