Belföld

Nincs helye a politikának az iskolában – mondja a csepeli iskolaigazgató, aki nem is tudott az Orbán-idézetes tábláról

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 16:18

A Jedlik Ányos Gimnázium vezetője akkor tudta meg, hogy Orbán-idézetes tábla lesz az iskola falán, amikor azt már felszerelték. Állásfoglalást kért a Belügyminisztériumtól, amíg azt meg nem kapják, addig a tábla marad.

Nem tudni kinek az ötlete volt az Orbán-idézetes tábla, amit a Jedlik Ányos Gimnázium falára tettek ki, az igazgató is csak azzal szembesült már, hogy felszerelték – tudta meg a Szeretlek Magyarország Bese Benőt, az iskola igazgatójától.

Az intézmény vezetője azt is elmondta, hogy aggályos lehet egy ilyen tartalmú tábla, és várjuk az állásfoglalását a Belügyminisztériumnak. 

Nyilván nekem is aggályaim vannak, mert a köznevelési törvény foglalkozik azzal, hogy a politikának nincs helye az iskolában


– tette hozzá. Az igazgató emiatt egyébként állásfoglalást kért a Belügyminisztériumtól, amíg azt meg nem kapja, addig a tábla marad a helyén változatlan formában.

Az RTL Híradó is kereste az igazgatót, de nekünk már nem akart nyilatkozni, hanem a tankerülethez irányított, de tőlük nem kaptunk választ. A Belügyminisztérium annyit reagált, hogy nem a kormány, a Belügyminisztérium, a köznevelési államtitkárság vagy a Klebelsberg Központ dönt a köznevelési intézmények belső tereinek dekorációjáról. Az oktatási ombudsman viszont elárulta, hogy panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított.

A táblán szereplő „Magyarország hét törvényének” is nevezett bölcsességcsokor először egy 2020-as Orbán beszédben hangzottak el, és a miniszterelnök falán is ott virít. A „törvények” a következők:

  • Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
  • Minden magyar gyermek újabb őrhely!
  • Az igazság erő nélkül keveset ér!
  • Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!
  • Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!
  • Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
  • Egyetlen magyar sincs egyedül!

Időközben kiderült, hogy nem csak egy Orbán-idézet, hanem Németh Szilárd neve is felkerült a felújított csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára – amit a 444.hu szúrt ki. Az épület újjáépítésének emléket állító kőtáblára ugyanis felfért Németh Szilárd neve is.

Az építkezés kezdeményezője Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Jedlikes öregdiák


– szól a felirat.

A 22,5 milliárd forintból felújított állami közoktatási intézményben, amelyiknek elvileg világnézetileg semlegesnek kellene lennie, egy kápolnát is kialakítottak.

Nyitókép: Facebook.com/Dömötör Csaba.

#Belföld#csepel#jedlik ányos gimnázium#orbán viktor#idézet#tábla#bese benő#igazgató#németh szilárd

Címlapról ajánljuk