Belföld

Minden tizedik magyarnak nem jut saját háziorvos, még nagyobb gond jöhet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 11:10

Gondot jelent az új ügyelet rendszer is, ami tövább nehezíti a háziorvosok dolgát, mindemellett csorbították a praxisok finanszírozását is.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint, amit a napi.hu ismertetett, tovább nőtt a háziorvos-hiány Magyarországon. Csak augusztusban 27-tel nőtt a már legalább fél éve üresen álló praxisok száma, a legnagyobb gond Észak-és Közép-Magyarországon van. Összesen tehát 517 településen vagy kerületben vannak alapellátási gondok – olvasható az intézet kutatásában.

Csak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 73 üres praxis van, ezzel ők vezetik a listát, utánuk, Budapest és Pest vármegye következik 56 és 51 betöltetlen praxissal.

A helyzet az idő előrehaladtával várhatóan nem fog javulni, mivel a háziorvosok és a gyerekorvosok többsége a kiöregedő korosztályban van. A februári adatok szerint az alapellátásban dolgozó orvosok több mint a fele, egészen pontosan 56 százalékuk 60 éves vagy idősebb és mindössze 1,4 százaléknyian 35 évesek vagy ennél fiatalabbak.

A következő években még súlyosabb problémák jöhetnek, 5-6 év múlva a házorvosok többsége már a nyugdíjkorhatár fölött lesz.

Gondot jelent az új ügyelet rendszer is, ami tovább nehezíti a háziorvosok dolgát, mindemellett csorbították a praxisok finanszírozását is, ezek mind olyan tényezők, amik nyugdíjba hajszolják a már korhatárt elért orvosokat.

A Reggeliben nemrég köszöntötték Magyarország legidősebb háziorvosát, aki még 100 évesen is praktizál.

 

Nyitókép: Híradó

#Belföld#háziorvos#Praxis#idős#nyugdíj#hiány

Címlapról ajánljuk