Belföld

Cigányellenes tüntetést tartott a Mi Hazánk, a Roma Parlament feljelentést tesz

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 21:14

Toroczkai László szerint „akkor lesz csak végső megoldás”, ha ők kerülnek kormányra.

A Telex tudósítása szerint néhány százan gyűltek össze kedden Budapesten a Venyige utcai börtön előtt, hogy a Mi Hazánk Mozgalom felhívására az általuk „cigánybűnözésnek” nevezett bűncselekmények ellen tüntessenek. Az eseményt azután hirdették meg, hogy augusztus közepén egy békéscsabai hotel teraszán halálra késelték az ökölvívó-válogatott korábbi edzőjét, Szabó Sándort.

A Mi Hazánk azt állítja, hogy több céljuk is van a tüntetéssel: el akarják érni a büntető törvénykönyv szigorítását, hogy a fegyvert nem viselő biztonsági őrök szolgálat közben közfeladatot ellátó személynek minősüljenek; súlyosabban büntetnék a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázdaságot; illetve a lincselést is beemelnék a jogszabályokba. Emellett augusztus 29-ét „a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává” nyilvánítanák.

A demonstráció 18 órai kezdetén nagyjából 150-200 tüntető gyűlt össze a börtön előtt. A tüntetés szervezői felhívták a résztvevők figyelmét, hogy „ne használjanak olyan szavakat, amelyek büntetőjogi felelősséget vonhatnak maguk után”, mert „a cigányok részéről érkező jogvédő aktivisták” is a helyszínen vannak.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy azért butaság, amikor őket rasszizmussal vádolják, mert a pártja nemcsak a romák által elkövetett bűntényekről, hanem például a vendégmunkások által elkövetett bűncselekményekről is beszél. Azt mondta, más célja nem lehet, mint hogy tíz éven belül a Mi Hazánk kerüljön kormányra.

Akkor lesz csak végső megoldás

– jelentette ki. Arról is beszélt, hogy az illegális migránsokat Afrikába kell deportálni, és állítása szerint ez ügyben ő maga keresi az afrikai vezetőket.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt mondta, szerinte a magyar börtönviszonyok valóban méltatlanok: „méltatlanul jók”. Úgy gondolja, hogy a kormány titkosítja, hogy milyen a roma nők termékenységi rátája, és azt is kijelentette, hogy Magyarország „nem lehet cigányország”.

László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom elnöke arról beszélt, hogy szerinte a népharag „tisztítótűzként fog kitakarítani néhány települést”, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője pedig azt mondta, hogy nem önbíráskodni akarnak, hanem megtanítani a közösségeket arra, hogy „üssenek vissza, ha kell”.

A demonstráció előtt a Belügyminisztériumnál a Roma Parlament tartott ellentüntetést. Szerintük felháborító és aggasztó, hogy a rendőrség „a párt nyilvánvaló alkotmányellenes céljai ellenére” tudomásul vette a Mi Hazánk megmozdulását, ami miatt feljelentést tettek közveszéllyel fenyegetés és közösség elleni uszítás gyanúja miatt.

Nyitókép (archív): MTI/Soós Lajos

#Belföld#tüntetés#mi hazánk mozgalom#toroczkai lászló#rasszizmus#romák

Címlapról ajánljuk