Belföld

Tanévkezdés előtt a belügyminisztérium felkérdezte a tankerületi vezetőket a státusztörvényből

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 8:31

A baj ezzel csak az, hogy a részletszabályokról még semmit nem lehet tudni.

A Népszava információ szerint a tanévkezdés előtt értekezletet tartott a Belügyminisztérium (BM), amelyen eligazították a tankerületi vezetőket a státusztörvény kapcsán. A tankerületi igazgatóknak ki kellett tölteniük egy, a témában készült kérdőívet, amely arra világított rá, hogy mennyire ismerik az új jogszabályt.

A lap szerint a gond csak az, hogy a törvény részletszabályai még nem jelentek meg, így a tankerületi vezetők nem is értesülhettek róla. A BM elismerte, hogy volt ilyen kérdőívezés, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy abban szó volt az iskolai KRÉTA-rendszer használatáról is.

Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy a tankerületi igazgatók naprakész információkkal rendelkeznek-e a státusztörvénnyel összefüggő feladatokról (tájékoztatás, nyilatkozattétel, illetménymegállapítás, végkielégítés).

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az, hogy a státusztörvény végrehajtásáról szóló rendelet végleges verziója még nem jelent meg, több szempontból is megnehezíti a tanévkezdést.

„Az érettségi időszak meghosszabbítása nem nagy segítség, így is egyszerre kell érettségiztetni és tanórákat is tartani a középiskolákban”

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a tantestületekben nagy a jogbizonytalanság, több esetben például az is előfordult, hogy az intézményvezetők még olyan kérdésekben is végrehajtási utasításokra vártak, amelyeket a jogszabálymódosítás nem is érint.

Kényszermegoldásokkal próbálják megoldani a tanárhiányt, erről beszélt az RTL Híradónak egy budapesti tanár. Szerinte az iskolájában felvetődött például, hogy a délutáni foglalkozásokat ne tanárok tartsák meg:


Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#tankerület#részletszabály#státusztörvény#kérdőív#tankerületi vezető

Címlapról ajánljuk