Belföld

Ungváry Rudolf szerint a NER fasisztoid rendszer: „Ezek a politikai állatok a pöffeszkedő szájalásukkal előbb-utóbb a történelem szemétdombjára kerülnek”

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 28. 13:55

Az író szerint ez a klasszikus fasizmus mutációja.

Interjút készített Ungváry Rudolffal a hvg360, a beszélgetés apropóját az író nemrég megjelent elbeszéléskötete, az Eszmélésem története adta.

„Amikor '98-ban a Fidesz nyilatkozatában azt olvastam, hogy »ellenfeleink idegenszerűek«, akkor nyilvánvaló volt, hogy itt egy potenciálisan fasiszta szörnyeteg bontakozik ki. Amikor 2002-ben a választást elvesztve azt harsogta világgá Orbán, hogy »a haza nem lehet ellenzékben«, megalkottam a társadalmunkra a fasisztoid mutáció fogalmát…” – mondta el Ungváry.

Azt is elmondta, miért egy goebbelsi idézetet választott a könyve mottójául:

„Mert ezek a politikai állatok a maguk pöffeszkedő szájalásukkal előbb-utóbb mindig a történelem szemétdombjára kerülnek. Goebbels 1943–1944-ben eszmélt rá, hogy mivel a győzelem órája késik, nagy kérdőjel áll előttük. Így vannak a mostaniak is, Putyinnal az élen, még ha nem is akarják ezt megfogalmazni. Csak hát rámegy az életünk, ahogy az akkoriaknak is ráment. Az emberiség csakis katasztrófákból tanul, de ez a tudás a következő nemzedékekben már elenyészik. Ahogy az emlékezet pusztul, feltámadnak ugyanazok, akik egyszer már majdnem a sírba vitték az egész kultúránkat, és félő, hogy az egész euroatlanti társadalmat – egy időre – visszavezetik az őserdőbe.”

Arra a kérdésre, hogy a Jelenkor szerzőjeként aggódik-e a Libri tulajdonosváltása miatt, így válaszolt:

Ez a rendszer az első őse bukásából tanulva alakváltoztatott, láthatatlanított formában támadt fel újra. A klasszikus fasizmus mutációja: fasisztoid. Nincs – még – rá immunválasz. Most éppen a könyvkiadást próbálja totálisan birtokba venni. Lassan, megállíthatatlanul, ahogy a csillag megy az égen. Csak Goebbelst tudom megint idézni.

 

Nyitókép: Ungváry Rudolf író  és Kuncze Gábor volt belügyminiszter a Demokratikus Koalíció Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című budapesti konferenciáján 2014. december 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#ungváry rudolf#NER#fidesz#goebbels#fasizmus#vélemény

Címlapról ajánljuk