Belföld

Orbán Viktor a tűzijáték közben a magyar nyelv „betiltásáról” panaszkodott Erdogannak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 17:20

Az atlétikai világbajnokság díszpáholyából nézték közösen a tűzijátékot.

Orbán Viktor a tűzijáték alatt is azt tartotta a legfontosabbnak, hogy Ukrajnáról, pontosabban az ukrán nyelvtörvényről panaszkodjon Erdogannak, írja a 444 a miniszterelnök által adott fogadásról készült posztok alapján.

A lap erre következtet abból a videóból, amelyben látható-hallható, hogy a miniszterelnök angolul beszél a török államfőhöz, és az hagyja el a száját, hogy „boycott hungarian language”, vagyis hogy valakik valahol tiltják a magyar nyelv használatát.


A magyar miniszterelnök és vendégei (köztük Szadir Zsaparov kirgiz, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár) az atlétikai világbajnokság díszpáholyából nézték közösen a tűzijátékot. A lap szerint a társaság tagjait Orbán egyenként fogadta a Karmelita kolostorban.

Az ukrajnai nyelvtörvénnyel, és annak szerepével az ukrán-magyar ellentétekben korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk. Az ukrán ombudsman az ügyben márciusban írt levelet Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának, aki azonban nem ért rá ezzel foglalkozni. Tavaly decemberben az RTL Híradó is készített riportot a témában:


Nyitókép: Instagram

#Belföld#orbán viktor#Recep Tayyip Erdogan#látogatás#nyelvtörvény#betiltás#atlétikai vb#tűzijáték#stadion

Címlapról ajánljuk